OMS, precizări despre IHU, tulpina de coronavirus identificată în Franța
OMS a făcut mai multe precizări în legătură cu IHU, tulpina de coronavirus identificată în Franța.
Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că monitorizează tulpina IHU, varianta de coronavirus depistată în Franța, dar atrage atenția că aceasta nu a devenit o amenințare de când a fost confirmată, scrie Time.com.
Mariei van Kerkhove, director tehnic al departamentului de combatere a maladiei COVID-19 din cadrul OMS a explicat că această tulpină nu circulă deocamdată pe scară largă. Varianta a fost identificată la 12 persoane din sudul Alpilor aproximativ în aceeași perioadă în care Omicron a fost descoperit în Africa de Sud anul trecut. Omicron a călătorit de atunci pe glob și a generat recorduri de infectări, spre deosebire de cea franceză pe care cercetătorii de la IHU Mediterranee Infection au denumit-o "IHU".
Primul pacient identificat cu varianta IHU era vaccinat și tocmai se întorsese din Camerun, au scris cercetătorii francezi într-o lucrare publicată la sfârșitul lunii decembrie, atunci când au atras pentru prima dată atenția asupra mutațiilor atipice. (Vezi AICI știrea)
„Este „prea devreme pentru a specula asupra caracteristicilor virusologice, epidemiologice sau clinice ale acestei variante IHU pe baza acestor 12 cazuri”, au scris ei în articol, care nu a fost revizuit de colegi.
OMS monitorizează mai multe variante și, atunci când constată că una poate prezenta un risc semnificativ, o declară o „variantă de îngrijorare”. Varianta IHU este doar investigată.
OMS: Omicron ar putea genera variante de COVID-19 mai periculoase
Multiplicarea cazurilor de infectare cu Omicron în întreaga lume ar putea creşte riscul apariţiei unei noi variante, mai periculoase, a coronavirusului, a avertizat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), informează Agerpres, citând
Deşi varianta Omicron se propagă precum un incendiu în întreaga lume, pare a fi mai puţin patogenă comparativ cu temerile iniţiale şi a reaprins speranţa că pandemia ar putea fi depăşită.
Însă, Catherine Smallwood, reprezentantă a biroului de urgenţe din cadrul OMS, a declarat pentru AFP că o creştere vertiginoasă a ratelor de infectare ar putea avea efectul opus.
Cu cât (varianta) Omicron se răspândeşte mai mult, cu atât este transmisă mai mult şi cu cât se replică mai mult, cu atât este mai probabil să genereze o nouă variantă, a spus ea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News