OMS pledează pentru o diversificare regională a producţiei de vaccinuri
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Infecţia cu Omicron poate fi mai puţin severă la tineri şi vârstnici, dar nu este 'o formă uşoară' (OMS) / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Infecţia cu Omicron poate fi mai puţin severă la tineri şi vârstnici, dar nu este 'o formă uşoară' (OMS) / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a pledat luni la Kigali (Rwanda), cu prilejul unui forum organizat de Uniunea Africană (UA), pentru o producţie farmaceutică continentală de vaccinuri, atât împotriva COVID-19 cât şi în perspectiva altor pandemii, relatează EFE. 

Potrivit lui Tedros, cumplitul decalaj în furnizarea actuală a vaccinurilor anti-COVID-19 - cu ţările G20 care au primit 80 % din dozele fabricate, faţă de 0,6 % pentru ţările sărace - 'arată că lumea' trebuie să mizeze pe promovarea producţiei locale, inclusiv în Africa.

Detectarea variantei Omicron şi reacţia internaţională care a urmat, cu restricţii imediate impuse călătoriilor din ţările din sudul Africii, este potrivit lui, un exemplu al acestei situaţii injuste faţă de ţările cele mai vulnerabile, agravată de incapacitatea acestora de a se aproviziona cu produse farmaceutice din producţie proprie.

Șeful statului rwandez, Paul Kagame, a arătat progresele 

Cu toate acestea, şeful statului rwandez, Paul Kagame, şi alte autorităţi politice şi sanitare continentale au subliniat progresele obţinute din 2020 şi materializate sub formă de acorduri cu marile companii farmaceutice, pentru a participa la producţia de vaccinuri anti-COVID-19, precum cele obţinute de Africa de Sud şi de Egipt.

'Modul în care vom lupta împotriva viitoarei pandemii pe continent va fi net diferit datorită progresului pe care îl realizăm în producţia de vaccinuri', a precizat la acest forum John Nkengasong, director la Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din Africa.

Specialistul a avertizat totuşi că dacă va apărea un nou virus cu transmisibilitate la fel de mare ca SARS-CoV-2, dar mai letal, un ritm de distribuire a vaccinurilor similar celui cu care se confruntă Africa în actuala pandemie ar însemna ca populaţia africană să fie anihilată.

Câte cazuri de Covid au fost înregistrate în Africa

Africa a înregistrat în total până în prezent 8,7 milioane de cazuri de COVID-19 şi aproximativ 223.000 de decese. Doar 7 % din populaţia continentului este vaccinată cu schema completă, potrivit datelor CDC din Africa, conform Agerpres.

OMS: Este nevoie de cel puţin trei săptămâni pentru a cunoaşte mai bine varianta Omicron

Este nevoie de cel puţin trei săptămâni pentru a cunoaşte mai bine varianta Omicron, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că va fi nevoie de între una şi trei săptămâni pentru a analiza şi a concluziona pe baza datelor ştiinţifice culese privind noua variantă Omicron şi a determina cu mai multă claritate capacitatea sa de transmitere, gravitatea bolii pe care o poate cauza şi, mai ales, impactul său asupra eficienţei vaccinurilor anti-COVID-19, relatează EFE, potrivit Agerpres.

'Marea întrebare este legată de vaccinuri şi vom avea nevoie de mai mult timp pentru a înţelege impactul său asupra lor. Această variantă are un mare număr de mutaţii pe unele le cunoaştem, pentru că deja le-am văzut la alte variante, astfel încât avem unele piste privind o posibilă scădere a eficacităţii vaccinurilor', a declarat epidemiologul Maria Van Kherkove, una dintre expertele OMS în combaterea globală a pandemiei de COVID-19.

'Încă nu avem toate informaţiile şi vom avea nevoie de încă o săptămână sau trei', a subliniat ea.

Varianta Omicron a fost deja identificată în 38 de ţări, potrivit ultimelor date ale OMS. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel