Data publicării:

OMS emite noi recomandări: Masca ar putea deveni din nou obligatorie. Declarație comună a CE, OMS și ECDC

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie de la Polina Tankilevitch
Fotografie de la Polina Tankilevitch

O triplă amenințare îngrijorează Europa și SUA: în Los Angeles măsura este așteptată în următoarele săptămâni, în timp ce în Germania și Franța cu sectorul pedriatic saturat, sunt la un pas de adoptarea măsurii de a purta masca obligatoriu în spațiul public aglomerat.

Obligația de a purta măști în locuri închise și aglomerate poate să nu mai fie doar o amintire a pandemiei. Din Statele Unite până în Europa, autoritățile sanitare iau în considerare serios reintroducerea acestei măsuri pentru a reduce nu numai răspândirea Covid-19, ci și gripa sezonieră și virusul sincițial respirator.

În primul rând este Covid-19. În California, de exemplu,  cazurile de coronavirus și ratele de spitalizare au crescut dramatic, mai ales în unele zone ale țării. În Los Angeles, autoritățile sanitare au avertizat că poate fi necesară în curând o revenire la obligația de a purta măști în interior. 

Conform normelor în vigoare, această obligație se declanșează atunci când sunt peste 200 de cazuri pe săptămână la fiecare 100.000 de locuitori. Rata actuală este de 188.

De la începutul lunii noiembrie s-a triplat și numărul internărilor. ”Aceste numere demonstrează în mod clar că virusul Covid este încă printre noi”, a declarat joi directorul de sănătate publică din Los Angeles, Barbara Ferrer, potrivit căreia măștile ar putea deveni obligatorii de la sfârșitul anului, notează Europa Today.

Covid este doar unul dintre factorii de îngrijorare

După cum am spus, temerile legate de sănătate sunt, de asemenea, legate de efectul combinat al creșterii cazurilor de coronavirus și al unei epidemii de gripă sezonieră.

Dar poate cel mai îngrijorător element pentru autoritățile americane și europene este ceea ce se întâmplă în secțiile de pediatrie. Din SUA până în Franța, trecând prin Germania și Belgia, cazurile de bronșiolită, cauzate de virusul respirator sincițial, ating cote record, iar numeroasele spitalizări au pus deja spitalele în criză.

Valul de bronșiolită

În Statele Unite, ratele de spitalizare pentru nou-născuți sunt de șapte ori mai mari decât în ​​2018. Mai mult de trei sferturi din paturile de spital pentru copii erau deja pline la jumătatea lunii noiembrie. 

Și în mai multe orașe ale țării, unitățile de urgență au revenit să fie folosite pentru a face față valului de pacienți mici. Spitalele de copii din Boston și Salt Lake City au anulat, de asemenea, operațiile programate. 

Germania: ”Mor copii pentru că nu îi mai putem vindeca”

Situații similare apar și în Europa: ”Situația este atât de precară încât trebuie să recunoaștem că mor copii pentru că nu îi mai putem vindeca”, a spus  Michael Sasse, medic responsabil al unității de terapie intensivă pediatrică de la spitalul universitar din Hanovra, Germania.

Franța: Critici aduse președintelui Emmanuel Macron. Belgia: ”Fără precedent”

În Franța, sute de medici pediatri l-au criticat dur pe președintele Emmanuel Macron pentru lipsa de acțiuni imediate pentru a face față saturației secțiilor, în timp ce în Belgia epidemia de bronșiolită a fost descrisă de autorități ca fiind ”fără precedent”. 

Se preconizează că vârful sezonier al cazurilor de virus respirator sincițial va fi atins până la sfârșitul anului, cel puțin în țările cele mai afectate. Dar suprapunerea cu gripa sezonieră și o posibilă creștere bruscă a cazurilor de Covid-19 face ”dificil de prezis cum se va dezvolta perioada de iarnă”, s-a notat ei într-o declarație comună a Uniunii Europeane, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Infecțioase (ECDC) și Organizația Mondială a Sănătății pentru Europa.

”Epidemia sezonului de gripă (gripă) 2022-2023 a început devreme în regiunea europeană, deoarece îngrijorările legate de virusul respirator sincițial (RSV) cresc și COVID-19 este încă o amenințare. Regiunea se confruntă în prezent cu o circulație în creștere a gripei și a RSV. Împreună cu COVID-19, se preconizează că acești viruși vor avea un impact mare asupra serviciilor și populațiilor noastre de sănătate în această iarnă. Acest lucru evidențiază cât de important este pentru grupurile vulnerabile să se vaccineze împotriva gripei și COVID-19, precum și pentru toată lumea să se protejeze pe ei înșiși și pe alții de infecții”, declară European Centre for Disease Prevention and Control.

De aici, o serie de recomandări de urmat imediat, mai ales în perspectiva perioadei de vacanță, printre care și aceea de a ”purta măști mai ales în medii aglomerate și închise, cu ventilație necorespunzătoare”.

Rămâne de văzut în următoarele săptămâni dacă țările UE vor transforma această recomandare a OMS într-o obligație.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel