Omicron se răspândește într-un ritm fără precedent. Directorul OMS: Subestimăm acest virus pe riscul nostru
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
OMS avertizează că Omicron ar putea copleși sistemele de sănătate nepregătite.

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat marți că noua variantă Omicron se răspândește mai repede decât orice altă tulpină identificată anterior și este probabil prezentă în majoritatea țărilor lumii.

„Omicron se răspândește într-un ritm pe care nu l-am văzut la nicio variantă anterioară.”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în timpul unei actualizări despre Covid la Geneva.

„Șaptezeci și șapte de țări au raportat până acum cazuri de Omicron. Și realitatea este că Omicron este probabil în majoritatea țărilor, chiar dacă nu a fost încă detectat. (...) Am învățat până acum că subestimăm acest virus pe riscul nostru”, a mai spus acesta, potrivit CNBC.

Totodată, Tedros Adhanom Ghebreyesus a precizat că OMS este îngrijorată de faptul că mai multe țări susțin că despre Omicron că este o variantă ușoară a coronavirusului.

„Chiar dacă Omicron cauzează o boală mai puțin severă, numărul mare de cazuri ar putea copleși din nou sistemele de sănătate nepregătite”, a avertizat acesta.

Tedros Adhanom Ghebreyesus: Vaccinurile nu țin loc de măști

Directorul general al OMS a mai spus că vaccinurile nu vor proteja singure populația lumii de Omicron. El a subliniat importanța măștilor de protecție și a distanțării sociale.

„Vaccinurile nu țin loc de măști. Vaccinurile nu țin loc de distanță. Vaccinurile nu țin loc de ventilație sau de igiena mâinilor. Țineți cont de toate într-un mod consistent”, a spus șeful OMS.

Varianta Omicron reduce semnificativ protecția împotriva infecției oferită de vaccinul în două doze de la Pfizer / BioNTech, conform datelor preliminare de laborator, publicate de companii săptămâna trecută. Oamenii de știință de la Universitatea din Oxford au publicat luni un studiu care a constatat, de asemenea, că vaccinurile Pfizer și AstraZeneca sunt mai puțin eficiente împotriva variantei Omicron. Cu toate acestea, vaccinurile în două doze probabil încă protejează împotriva bolilor severe. Pfizer și BioNTech au descoperit că o injecție de rapel oferă niveluri semnificative de protecție împotriva infecției cu Omicron.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel