Data actualizării:
Data publicării:

OMS, avertisment despre holeră

Autor: Andreea Ditcov | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Sursă foto: Pxhere
Sursă foto: Pxhere

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a transmis un  avertisment în privința holerei care se răspândește în Liban. 

Holera s-a răspândit pe întreg teritoriul Libanului, a informat marţi, la Geneva, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează dpa și Agerpres.

Ministerul Sănătăţii a raportat la mijlocul lunii octombrie primele cazuri de holeră în aproape trei decenii în Liban. Boala diareică periculoasă s-a răspândit în fiecare regiune a ţării, cu peste 1.400 de cazuri suspecte, a mai spus OMS.

Un total de 381 de cazuri au fost confirmate, iar 17 persoane au murit.

Bacteria a fost probabil adusă din Siria, unde există în prezent circa 20.000 de cazuri suspecte de holeră în toată ţara, a spus directorul regional al OMS pentru situaţii de urgenţă, Rick Brennan.

Holera este ușor de tratat cu medicația corectă

Holera poate provoca insuficienţă renală sau deces din cauza deshidratării semnificative, însă este uşor de tratat cu medicamente. Numărul focarelor de holeră la nivel mondial a crescut brusc în acest an.

OMS atribuie creşterea numărului de cazuri inundaţiilor, secetelor, conflictelor, migraţiei şi a altor factori care au redus accesul la apă curată pentru numeroase persoane. Deoarece holera se transmite pe cale fecal-orală, acest lucru creşte riscul apariţiei unor focare de boală.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii sprijină Libanul cu personal medical, echipament şi resurse de laborator, precum şi cu furnizarea de pregătire pentru combaterea bolii în clinici şi spitale. OMS, în colaborare cu guvernul libanez, încearcă să obţină 600.000 de doze de vaccin pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili.

Situaţia s-a agravat în condiţiile în care ţara a fost lovită de alte crize, inclusiv o criză economică şi politică severă, a mai spus OMS. Pe lângă lipsa accesului la apa potabilă curată pentru multe persoane, tratarea apelor uzate a fost compromisă, iar unele spitale dispun cu greu de curent electric. 

Numărul deceselor a crescut la 180

Numărul deceselor înregistrate în urma epidemiei de holeră din Malawi a crescut la 180 de la 110 în luna octombrie, a declarat luni ministrul sănătăţii, Khumbize Chiponda, afirmând că este probabil ca situaţia să se agraveze în ţara din sud-estul Africii, relatează Reuters și Agerpres.

Primul caz de îmbolnăvire cu holeră, care se răspândeşte în principal prin alimente şi apă contaminate, a fost raportat în luna martie în districtul Machinga din sudul ţării.

Rata mortalităţii a crescut la 3% de la 2,8% raportată la începutul lunii octombrie, a mai spus ministrul sănătăţii, adăugând că numărul total de infecţii de la începutul izbucnirii focarului este aproape 6.000 de cazuri. 

Un nou caz de variola maimuței a fost confirmat în România

Este vorba despre un bărbat cu vârsta de 35 de ani, din București. Starea lui de sănătate este bună și se află în izolare.

Până în prezent, în România au fost diagnosticați cu variola maimuței 43 de pacienți.

Conform Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), în total 13 persoane au fost vaccinate împotriva variolei maimuței.

Reamintim faptul ca România are la dispoziție 150 de cure de tratament tecovirimat destinate tratării pacienților cu forme grave. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel