Data publicării:

OMS, acuzat de Israel de înțelegeri secrete cu Hamas. Spitalele, folosite ”drept scuturi umane”

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Freepik
FOTO: Freepik
Israelul a lansat acuzații la adresa OMS, despre care spune că are înțelegeri secrete cu gruparea Hamas.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) este acuzată de Israel de înţelegere secretă cu Hamas, informează AFP, citat de Agerpres. Israelul a subliniat, joi, că organizaţia a ignorat dovezile israeliene care arătau că mişcarea islamistă palestiniană a folosit spitalele din Gaza ”în scopuri teroriste”.

Exprimându-se în timpul unei reuniuni a Consiliului executiv al OMS la Geneva, ambasadoarea israeliană Meirav Eilon Shahar a denunţat prezenţa Hamas ”în spitalele” pe care ”le foloseşte drept scuturi umane”.

În fiecare spital pe care armata israeliană ”l-a percheziţionat în Gaza, ea a găsit dovezi că acesta era folosit în scopuri teroriste de Hamas”, a adăugat ambasadoarea pe reţeaua socială X, postând înregistrarea video cu declaraţia la OMS.

”OMS alege să le ignore de nenumărate ori. Nu este vorba de incompetenţă”

Israelul acuză Hamas că a folosit spitalele pentru a întreprinde atacuri şi a ascunde tuneluri şi arme, ceea ce mişcarea islamistă neagă.

”Hamas a militarizat întreaga zonă civilă din Fâşia Gaza în cadrul unei strategii premeditate”, a acuzat ambasadoarea israeliană în faţa OMS.

”Este vorba de fapte incontestabile pe care OMS alege să le ignore de nenumărate ori. Nu este vorba de incompetenţă. Este vorba de înţelegere secretă”, a denunţat ambasadoarea.

De asemenea, ea a afirmat că ”OMS ştia că ostatici erau ţinuţi în spitale şi că terorişti operau acolo”.

”Chiar dacă i s-au prezentat dovezi concrete în legătură cu ceea ce se întâmpla sub pământ şi la suprafaţă, arme, cartiere generale, camere închise, OMS a ales să închidă ochii, punându-i în pericol pe cei pe care ea ar trebui să-i apere”, a continuat ambasadoarea israeliană.

OMS nu confirmă acuzațiile

Până la ora actuală, OMS nu a confirmat acuzaţiile Israelului privind construcţia de tuneluri sub spitalele Hamas şi utilizarea lor drept centre de comandă.

Întrebat cu privire la aceasta pe 21 decembrie în timpul unei conferinţe de presă, Richard Peeperkorn, reprezentantul OMS în teritoriile palestiniene ocupate, a dat asigurări că organizaţia "nu este în măsură să verifice modul în care fiecare spital era utilizat".

”Rolul OMS este de a supraveghea, analiza şi raporta... Nu suntem o organizaţie de anchetă”, a spus el.

Peste 1.100 de oameni, uciși în 7 octombrie

Conflictul din Orientul Mijlociu a fost declanşat de atacurile grupării Hamas pe teritoriul israelian pe 7 octombrie, cel mai sângeros atac din ultimii 50 de ani, în care au fost ucişi peste 1.140 de oameni, majoritatea civili.

Alte circa 250 de persoane au fost răpite şi duse în Gaza, dintre care circa o sută au fost eliberate la sfârşitul lui noiembrie în timpul unui armistiţiu, contra unor deţinuţi palestinieni. Însă, 132 de ostatici se mai află încă în Fâşia Gaza, dintre care 28 ar fi murit.

Israelul a jurat că va ”anihila” Hamas şi a lansat o amplă operaţiune militară în care au fost ucişi 25.700 de palestinieni, majoritatea femei, copii şi adolescenţi, potrivit Ministerului Sănătăţii al mişcării islamiste Hamas.

Citește și: Soluția care ar putea să oprească războiul dintre Israel și Hamas - Reuters

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel