Urmărește emisiunea live
Data actualizării:
Data publicării:

OMS: Vaccinarea lentă prelungește pandemia. Îngrijorări în Europa: ”Permiteți-mi să fiu clar, trebuie să grăbim procesul”

Autor: Alexandru Ichim | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Organizația Mondială a Sănătății se arată îngrijorată de vaccinarea lentă în Europa, dar și de creșterea rapidă a numărului de infectări. 

Alegeri prezidentiale 2024

Pe măsură ce mutațiile Covid continuă să se răspândească și tensiunea asupra spitalelor crește, sărbătorile religioase duc la o mobilitate crescută. Accelerarea vaccinării este crucială, deoarece noile cazuri în regiunea europeană a OMS cresc în fiecare grupă de vârstă, anunță Organizația Mondială a Sănătății într-un comunicat de presă.

Creștere în transmiterea virusului

Săptămâna trecută s-a înregistrat o creștere a transmiterii COVID-19 în majoritatea țărilor din regiunea europeană a OMS, cu 1,6 milioane de cazuri noi și aproape 24.000 de decese. Regiunea rămâne a doua cea mai afectată de SARS-CoV-2 din toate regiunile lumii, numărul total de decese apropiindu-se rapid de 1 milion și numărul total de cazuri urmează să depășească 45 de milioane.

”Cu doar 5 săptămâni în urmă, numărul săptămânal de cazuri noi în Europa scăzuse la sub 1 milion, dar acum situația regiunii este mai îngrijorătoare. Există riscuri asociate cu creșterea mobilității și a adunărilor în timpul sărbătorilor religioase. Multe țări introduc noi măsuri care sunt necesare și toată lumea ar trebui să urmeze măsurile”, a spus dr. Dorit Nitzan, director regional de urgență al Biroului regional al OMS pentru Europa.

În întreaga regiune, 50 de țări sau teritorii au raportat mutația B.1.1.7, detectată inițial de Regatul Unit. Aceasta este acum varianta predominantă. 

Impactul timpuriu al vaccinării

La nivel regional european, noile cazuri cresc în fiecare grupă de vârstă, cu excepția persoanelor cu vârsta de 80 de ani și peste. Numai în această populație, cea mai vulnerabilă, s-a observat o scădere constantă a cazurilor și o proporție în scădere a deceselor COVID-19 de la începutul anului 2021, reflectând semnele timpurii ale impactului vaccinării.

”Vaccinurile prezintă cea mai bună cale de a ieși din această pandemie. Nu numai că funcționează, dar sunt și foarte eficiente în prevenirea infecției. Cu toate acestea, lansarea acestor vaccinuri este inacceptabil de lentă. Și atâta timp cât acoperirea rămâne redusă, trebuie să aplicăm aceleași măsuri sociale și de sănătate publică ca și în trecut. Permiteți-mi să fiu clar: trebuie să grăbim procesul prin accelerarea producției, reducerea barierelor în calea administrării vaccinurilor și utilizarea fiecărui flacon pe care îl avem acum în stoc”, a declarat dr. Hans Henri P. Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa.

Până în prezent, doar 10% din populația totală a regiunii a primit 1 doză de vaccin, iar 4% au finalizat o serie completă de vaccinuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel