Omar Hayssam, primul INTERVIU. Cum a plecat din România: Nici cu berbecuții, nici cu avionul
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Omar Hayssam
Omar Hayssam
Omar Hayssam, teroristul număr 1 al României, a făcut mărturisiri șocante din închisoare. 

”Mascații toți care m-au însoțit nu mi-au vorbit decât cu `Dle Omar, nu vă supărați pe noi, noi știm care este realitatea, sar suntem simpli executanți`. Cei mai periculoși oameni din România sunt cei care m-au făcut pe mine cel mai periculos, din vorbe. (...) Sunt câteva persoane cele mai periculoase, în frunte cu numitul Mohamad Yassin, acela preacinstit, despre care a făcut vorbire și Traian Băsescu. Pe 2 noiembrie 2004, m-am trezit cu zeci sau chiar sute de polițiști, de mascați, de procurori care percheziționau casa și birourile mele. Au deschis un dosar economic pe evaziune fiscală sau spălare de bani, în care nu aveam nicio implicație. A doua zi a venit la mine Mohamad Yassin. Îl cunoșteam din vedere, dar vorbea nu tocmai bine de mine în lipsa mea, eram un fel de lider al arabilor. Mi-a spus că știe ce s-a întâmplat cu acest control și are posibilitate să mă ajute să se rezolve și poate, cu ocazia asta mă mut de la PSD la PD. I-am spus să-mi dea răgaz și să discutăm.” a mărturisit Omar Hayssam la Antena 3. Ulterior Mohamad Yassin i-ar fi spus: ”Eu pot să te ajut să nu mai calce nimeni pe la tine, te costă două milioane de dolari și mai finanțezi și tu puțin campania. Nu am avut încotro. Aveam 150.000 de dolari cash. I-am trecut drept garanție aproape o mare parte din averea mea.” a spus Omar Hayssam. 

Într-o altă zi, i-a cerut o parte din bani și a intrat în MAI: ”După o jumătate de oră a spus că a vorbit cu dl profesor. Yassin îmi declara că banii au ajuns la Vasile Blaga, eu nu am intrat”. Dosarul s-a rezolvat, dar pentru câțiva ani. A fost redeschis în 2008-2009. 

Dosarul răpirii jurnaliștilor

Omar Hayssam spune că în dosarul răpirii jurnaliștilor, fiecare avea interes, citându-l pe Mohamad Monaf: ”Monaf voia să ajungă la premierul din Irak ca să ia un contract de livrare de zahăr, Hayssam avea interes să aducă copiii răniți, să-și facă imagine. Am văzut la TVR 1 un reportaj și voiam să aduc copiii răniți în România. Ziariștii aveau interesul să se facă reportaje.” Procurorii au susținut că Omar Hayssam ar fi înscenat răpirea jurnaliștilor pentru a-i recupera ulterior și a-și spăla imaginea pătată de dosarul menționat anterior. El a spus că ”răspunsul e foarte simplu, în 2004, eu când am mers în Yemen de unul singur, am intervenit la cunoștințele mele și la banii mei și am eliberat de la condamnare la moarte șase marinari români, i-am repatriat și nimeni nu mi-a spus mulțumesc, nici nu am avut nicio pretenție”. 

[citeste si]

Omar Hayssam susține că Mohamad Yassin a luat legătura cu răpitorii și s-a certat cu ei, pentru că încerca să-i păcălească, ceea ce a făcut ca jurnaliștii răpiți să fie mutați. ”El voia banii” a spus Omar Hayssam. Mohamad Yassin ar fi fost a doua zi după răpire în Irak, în 29, iar denunțul l-a făcut în 4 aprilie: ”Cinci zile. Ca trimis al președintelui să faci denunț după cinci zile. În acele cinci zile s-a întâmplat ceea ce povestește Monaf, că el luând legătura cu răpitorii și certându-se cu ei, ei i-au mutat în a doua locație, unde nu a mai avut Yassin acces și a pierdut controlul operațiunii. Atunci a făcut și plângerea. El declară și minte că eu i-am spus să-i trimit banii. El mi-a cerut banii, iar dl Băsescu mi-a spus să-i trimit banii că poate are nevoie de ei acolo ca să elibereze jurnaliștii. Eu am trimis suma la cererea lui Yassin și cu aprobarea dlui Băsescu. Vorbeam cu Yassin pe roaming, dar într-o convorbire mi-a trimis un număr irakian și mi-a spus să-l sun de pe o cartelă PrePay ca să nu fie ascultat și atunci mi-a cerut să ies în presă și să-mi retrag declarația că mi s-au cerut 4 milioane. Mi-a zis: `retragi declarația asta pentru că mi-ai stricat tot ce am făcut`.” 

”Primul cuvânt pe care mi l-a spus Traian Băsescu a fost: `Te-a mâncat în fund să vorbești cu presa?`” a mai spus Omar Hayssam, chemat a doua zi după răpirea jurnaliștilor în biroul președintelui. 

Omar Hayssam a mai spus că Yassin i-a cerut 1,5 milioane de euro pentru a-i asigura libertatea și i-a dat, ieșind din penitenciar. El a mai spus că era chemat la audieri pentru a vorbi cu Yassin. 

Cum a plecat din România

”Nu am plecat nici cu berbecuții, nici cu avionul.” a spus Omar Hayssam, despre plecarea din România. ”Am plecat pe care terestră pe la Vama Veche prin Bulgaria-Turcia-Siria.” a mărturisit el. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel