Data publicării:

Oligarhii ruşi, lovituri financiare masive după un an de război. 23 de miliardari ruşi au pierdut o sumă de 4 ori mai mare decât următorii 477 miliardari din lume la un loc

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Pexels
Sursa: Pexels
Cei 23 de miliardari ruşi care sunt în topul celor mai bogaţi 500 de oameni din lume aveau, pe 23 februarie 2022, o avere netă combinată de 339 miliarde de dolari. Într-un singur an, aceştia au pierdut zeci de miliarde. 

Conform unei analize realizate de Bloomberg, cei mai puternici şi bogaţi oameni din Rusia au pierdut 67 de miliarde de dolari din averile lor cumulate, o scădere cu 20% faţă de începutul războiului. Suma este de patru ori mai mare decât toţi banii pierduţi de ceilalţi 477 de miliardari. 

Cea mai mare pierdere a înregistrat-o Alexei Mordashov, proprietarul Severstal PJSC, unul dintre cei mai mari fabricanţi de oţel din Rusia. Acesta a pierdut 6,7 miliarde de dolari din avere de la startul invaziei ruse din Ucraina. Cu toate astea, el este al patrulea cel mai bogat rus, cu o avere netă de 19,8 miliarde de dolari. 

Al doilea în ordinea pierderilor este Vladimir Lisin, şi el un magnat din domeniul oţelului. Acesta este preşedintele Novolipetsk Steel PJSC, şi a pierdut 5,8 miliarde de dolari într-un singur an, lucru care i-a dus averea la 20,5 miliarde de dolari. 

La polul opus se află Andrei Guriev, cel care a câştigat 2,1 miliarde de dolari de la startul războiului, ca urmare a creşterii acţiunilor companiei sale, PhosAgro PJSC, unul dintre cei mai mari producători de fertilizatori pe bază de fosfaţi din Europa. 

O analiză mai amănunţită arată, însă, că sancţiunile impuse de Uniunea Europeană şi de SUA au avut un efect limitat pe termen lung, şi că miliardarii ruşi şi-au pierdut părţi importante din avere în primele săptămâni de după invazie. Astfel, până pe 9 martie 2022, ei pierduseră 92 miliarde de dolari combinat. Ulterior, aceştia şi-au mai recuperat o parte din bani. 

Unde au lovit sancţiunile 

 

Roman Abramovici, spre exemplu, important oligarh rus şi fost patron al clubului Chelsea Londra, a fost forţat să scoată clubul de fotbal la vânzare. Mikhail Friedman a declarat că "a fost şocat" după ce avocatul i-a spus că sancţiunile echivalează cu blocarea conturilor şi cu interdicţia de călătorie. Victor Vekselberg a rămas fără iahtul său de 78 metri lungime şi în valoare de 90 de milioane de dolari. 

Iar acum, autorităţile americane caută tranzacţiile cu obiecte de artă făcute de oligarhii ruşi, şi cer caselor de licitaţii să le pună la dispoziţie înregistrările din ultimul an. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel