Data publicării:

Olandezii, speriați că le vom fura locurile de muncă

Autor: florin, Florin Pupăză | Categorie: Arhiva
WhatsApp
i-amsterdam
i-amsterdam

Alegeri prezidentiale 2024

Olanda este una dintre ţările care s-au opus deschiderii pieţei muncii pentru români şi bulgari şi care continuă să se opună intrării celor două ţări în spaţiul Schengen de liberă circulaţie. Această situație alimentează temerile celor ce consideră că muncitorii veniţi din estul Europei ocupă locurile de muncă ale olandezilor.

Multe dintre agenţiile de plasament în domeniul îngrijirii la domiciliu preferă să angajeze est-europeni, şi nu olandezi, deoarece costă mai puţin, iar est-europenii lucrează mai bine. O agenţie de plasament în domeniul îngrijirii la domiciliu menţiona clar pe pagina de internet "Nu lucrăm cu olandezi". Anunţul a fost imediat şters după ce o televiziune a realizat un reportaj pe acest subiect, potrivit romania-actualitati.ro.

Olandezi discriminaţi, est-europeni exploataţi

Est-europenii sunt preferaţi pentru că nu costă atât de mult. Un est-european acceptă uşor salariul minim pe economie şi nu îl deranjează că, de fapt, munceşte mai mult de opt ore pe zi, câteodată locuind chiar cu persoana care are nevoie de îngrijire.

Serviciile la domiciliu sunt subvenţionate de stat. Aceasta înseamnă că şi salariile lucrătorilor sunt plătite din bani publici şi cum şomajul în Olanda este în creştere, situaţia nu face decât să alimenteze ideea lui Geert Wilders, că "est-europenii vin să ne fure locurile de muncă".

Autorităţile olandeze se tem că astfel de practici se vor intensifica după 1 ianuarie, când nu vor mai exista restricţii pentru forţa de muncă din România şi Bulgaria şi încearcă să găsescă soluţii pentru eliminarea agenţiilor care comit abuzuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel