Olanda: Un secretar de stat a demisionat în urma unui raport privind infracţionalitatea solicitanţilor de azil
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Secretarul de stat olandez pentru justiţie şi securitate, Mark Harbers, şi-a anunţat marţi demisia în urma omiterii, într-un raport către parlament, a unor cifre exacte privind infracţionalitatea în rândul solicitanţilor de azil, transmite AFP.

Harbers, în responsabilitatea căruia intrau azilul şi migraţia, s-a aflat sub tirul criticilor de săptămâna trecută, din cauza unui raport privitor la infracţionalitatea solicitanţilor de azil, prezentat camerei legislative inferioare. În raport, mici infracţiuni precum furtul din magazine au fost menţionat în mod specific, în timp ce altele mai grave, cum sunt agresiunile sexuale, omorurile sau omorurile din culpă, au fost grupate la categoria 'altele', a relatat presa olandeză, potrivit AGERPRES.

Omiterea unor categorii mai detaliate, dezvăluită de cotidianul De Telegraaf, a declanşat furia politicienilor olandezi, numeroşi deputaţi întrebându-se dacă a fost vorba despre o decizie deliberată. Marţi seară, în cursul unei dezbateri în camera inferioară, Mark Harbers, membru al partidului liberal (PVV) al prim-ministrului Mark Rutte, a anunţat că îi va prezenta demisia sa regelui Willem-Alexander.

Cazul 'a afectat încrederea' legislativului, care nu a fost corect informat, a admis el, asumându-şi 'întreaga responsabilitate', dar insistând că omiterea cifrelor respective a fost 'total involuntară'. Premierul Mark Rutte a declarat că 'respectă' decizia lui Harbers, recunoscând că 'politica poate fi dură'. Demisia lui Mark Harbers intervine înaintea alegerilor europene care în Olanda vor avea loc joi şi care, potrivit sondajelor, ar urma să consemneze o ascensiune a populiştilor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel