Olaf Scholz vrea să vândă Chinei o parte din portul Hamburg. Cancelarul, aspru criticat în Germania, pleacă la Beijing
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Dan Carp
WhatsApp
Cancelarul german Olaf Scholz este aspru criticat atât de aliați cât și de opoziție pentru că dorește să își dea acordul pentru vânzarea către o companie chineză a unei părți importante din portul Hamburg. 

Acordul, despre care radiodifuzorii publici din Germania NDR și WDR spun că este promovat de Scholz, va permite companiei chineze de transport maritim Cosco să achiziționeze 35% dintr-un terminal de containere din port.

Se pare că există o dispută între Scholz și mai multe ministere cu privire la acest acord, pe fondul temerilor că astfel s-ar acorda companiei Cosco o cotă prea mare de investiții în port. Cosco, companie care are sediul la Beijing, este deja cel mai mare client al portului din Hamburg, relatează Deutsche Welle.

NRD și WDR au raportat că toate cele șase ministere implicate în revizuirea acordului de investiții au respins planurile. Chiar și așa, Scholz și-ar dori să meargă mai departe cu vânzarea respectivei părți din portul Hamburg. 

Jens Spahn din grupul parlamentar de centru-dreapta al partidului Creștin Democrat (CDU) a criticat și el intenția lui Scholz, descriind-o drept o „greșeală fatală”.

„Porturile germane nu aparțin Chinei. Țărilor europene nu le este permis de Beijing să cumpere acțiuni în porturi chineze”, a spus Spahn.

Copreședintele Partidului Verzilor, Ricarda Lang, a spus de asemenea că „nu înțelege” de ce Scholz ar fi dispus să meargă mai departe cu vânzarea, în ciuda criticilor și opoziției ministerelor. 

„Partidul Comunist Chinez nu trebuie să aibă acces la infrastructura critică a țării noastre”, a declarat și secretarul general al FDP, Bijan Djir-Sarai, agenției de știri germane dpa. „Ar fi o greșeală și un risc”, a mai spus acesta. 

Olaf Scholz merge în China la începutul lunii noiembrie

În tot acest scandal, cancelarul german Olaf Scholz a anunţat vineri că va efectua o vizită oficială în China la începutul lui noiembrie, care va fi prima a unui lider dintr-o ţară UE din noiembrie 2019 încoace, relatează AFP.

"Am prevăzut această călătorie de multă vreme", este vorba despre "o vizită inaugurală înainte de consultări interguvernamentale sino-germane", a declarat Olaf Scholz la finalul summitului UE de la Bruxelles.

Purtătorul său de cuvânt a precizat că această vizită era prevăzută la "începutul lui noiembrie". Potrivit media germane, ea va avea loc în jurul datei de 3-4 noiembrie.

Ultima vizită în China a unui şef de stat sau de guvern UE a fost efectuată de preşedintele francez Emmanuel Macron în noiembrie 2019.

Primul partener economic al Germaniei şi o piaţă vitală pentru puternicul său sector de automobile, China a fost multă vreme menajată de Berlin. Însă guvernul lui Olaf Scholz a înăsprit tonul în ultimul an.

Relaţiile UE cu China s-au aflat vineri pe agenda discuţiilor Celor 27 care încearcă să definească o poziţie comună faţă de gigantul asiatic, pe fondul tensiunilor în creştere între Beijing şi Washington.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel