Data publicării:

Oftalmologii trag un semnal de alarmă. Numărul cazurilor s-a triplat

Autor: Alexandru Ichim | Categorie: Sanatate
WhatsApp

Peste 350 de medici oftalmologi din România şi din alte opt ţări au participat la cea de-a XI-a ediţie a Conferinţei de Oftalmologie.

Alegeri prezidentiale 2024

Specialiștii au remarcat o triplare în ultima perioadă a cazurilor de retinopatie diabetică şi a problemelor cauzate de poluare şi fumat.

Prof. univ. dr. Mihnea Munteanu, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" din Timişoara, iniţiatorul şi organizatorul evenimentului, a declarat vineri pentru Agerpres că în oftalmologie cea mai frecventă intervenţie chirurgicală rămâne cea pentru cataractă. Aceasta se diagnostichează de sute de ani, dar tehnologiile actuale tot mai moderne permit chirurgia cu metode minim invazive, cu recuperare foarte rapidă a pacienţilor şi cu rezultate vizuale excepţionale.

Probleme mai grave ce se pot dezvolta

 

"Problemele mai grave sunt când pacienţii dezvoltă şi afecţiuni ale retinei, cum ar fi dezlipiri de retină, complicaţiile diabetului sau tumori, la care tehnologiile de ultimă generaţie şi noile tehnici prezentate în cadrul acestor congrese oferă şanse în plus pacienţilor şi aici mă refer în special la un rezultat vizual foarte bun. Atât cât se poate. Din păcate, în afară de cataractă, sunt tot mai mulţi pacienţi cu retinopatie diabetică, pacienţi cu diabet zaharat, cu urmări mai mult decât severe asupra vederii, a retinei, de unde aproape o triplare a acestei patologii şi de aceea avem o zi dedicată exclusiv chirurgiei retinei, unde experţi din Germania, Elveţia, Egipt, Turcia, Franţa, Italia, Serbia, Austria şi România prezintă tehnici de ultimă oră pentru a putea rezolva cât mai eficient problemele", a afirmat prof. Mihnea Munteanu.

Specialistul timişorean susţine că vârsta la care pacienţii trec pragul cabinetelor şi al clinicilor de oftalmologie este tot mai scăzută, înregistrându-se tot mai mulţi tineri cu această patologie, pentru care trebuie să se găsească o soluţie terapeutică pentru a putea fi redaţi societăţii şi pentru a fi o forţă de muncă funcţională.

Alergiile și poluarea, o problemă pentru sănătatea ochiului

 

De asemenea, dr. Mihnea Munteanu spune că alergiile şi poluarea, dar şi fumatul contribuie la afectarea calităţii stării de sănătate a ochiului.

"Tot ce înseamnă patologie de suprafaţă a ochiului, conjunctivite, ochi uscat au ajuns la ora actuală aproape la o triplare a pacienţilor cu această problemă datorată alergiilor, poluării şi fumatului, toate studiile indicând acest lucru. O recomandare făcută inclusiv de colegii noştri din Austria se referă la controale periodice o dată pe an, chiar dacă aparent totul este bine şi pare că vedem bine, pentru că sunt o serie de afecţiuni care nu dau semne, nu se manifestă şi care pot fi foarte grave", a explicat prof. Mihnea Munteanu.

Vezi și: Criză de epilepsie. Medicul Rădulescu: 10 pași pe care trebuie să-i faceți

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel