Ofițeri MAI implicați în trafic de migranți. Chirieac: O vulnerabilitate la adresa siguranţei naţionale
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat cazul ofițerilor MAI implicați în trafic de migranți.

"Lucrul acesta dovedeşte putreziciunea statului. Poliţiştii cu pensii speciale și cu toate relaţiile necesare - că este o întreagă reţea aici, asta înseamnă şi Ministerul de Externe, consulatele, Direcţia de imigrare - fac o reţea în care aduc migranţi în România pentru a-i băga în Spaţiul Schengen. Din toate punctele de vedere, este vulnerabilizat statul român. Mai mult, înţeleg că printre migranţii respectivi sunt şi persoane cu potenţial de terorism - şi aici este o vulnerabilitate la adresa siguranţei naţionale. 

Justiţia nu va reuşi să facă dreptate în acest caz sau, dacă va reuşi, va fi un caz excepţional. Fiindcă sunt convins că oamenii aceştia au multe relaţii. Acum sunt în ochiul ciclonului, fiindcă presa se uită la domniile lor, după care presa va intra cu alte lucruri şi situaţia va rămâne sub controlul lor în continuare. Eu nu sunt optimist că se va rezolva ceva", a spus Bogdan Chirieac, la România TV.

Ce ar trebui făcut pentru ca astfel de cazuri să dispară

"Ar trebui să se înceapă cu justiţia, care este nefuncţională, după care administraţia - că tocmai am aflat o aberaţie administrativă. Pentru ca un primar din judeţul Galaţi să îşi tragă apă şi canal, aşteaptă nouă luni avizul de la Apele Române de la Iaşi, dacă vă vine să credeţi! Este un exemplu mic, aici, nu vorbim de exemple mari. Pentru un aviz, te duci de doi ani la Bucureşti şi, de fiecare dată, ţi se spune "ne mai trebuie o hârtie"...  Administraţia este neperformantă, nu este pusă pe baze.

După care, toate sistemele. Sistemul de educaţie - copiii fac scoală dimineaţa cu profesorul şi după-masa fac cu acelaşi profesor, pe bani, meditaţii. În sistemul de sănătate, ştiţi foarte bine, sunt insule de excelență, dar sistemul ca atare funcţionează cum funcţionează şi pot continua exemplele, că ne lovim de ele la fiecare pas.

Ca să plăteşti impozitele la ANAF, e o poveste întreagă - cu coadă, cu nervi, trebuie să îţi iei 1-2 zile libere de la serviciu ca să îi dai bani statului. Asta apropo de digitalizare.

Despre asta vorbim. Statul este croit prost, este croit în 1968. Suntem în 2025, peste şase luni. Despre ce mai vorbim în zona asta? Şi nu s-a putut clinti nici regionalizarea, nici comasarea de judeţe, nici ce vreţi dumneavoastră. Avem cea mai scumpă administraţie, raportată la PIB, din Uniunea Europeană şi cea mai puţin performantă. Sunt lucruri care trebuie revizuite fundamental în ţara noastră. Nu suntem naivi... Sperăm să înceapă lucrul ăsta în 2025 şi va dura cât va dura", a punctat analistul politic.

Vezi și: Primele măsuri după mega - operațiunea DIICOT - DNA. Anunțul procurorilor: Cine este șeful reținut. Până la 22.000 de euro pentru avize de muncă în România

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
pixel