Politolog RUS, apropiat al lui Putin, acuză ȘOCANT România. Bogdan Chirieac: Declarație DEMENTĂ
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Un oficial rus, apropiat al lui Vladimir Putin, a afirmat că România intenționează să atace Transnistria cu sprijinul NATO și cu susținerea armatei ucrainene, apoi să anexeze Republica Moldova. 

Aberațiile ruse despre România

”În viitorul apropiat, va începe un atac militar asupra Transnistriei. Iar apoi România plănuiește să anexeze Moldova” este declarația politologului Serghei Markov. Vicepreședinte al Forumului public rus pentru afaceri internaționale și copreședinte al Consiliului Național Strategic al Rusiei, Markov susține că ”România, cu sprijinul NATO și cu participarea armatei ucrainene, intenționează să pună mâna pe Transnistria și să efectueze represalii politice masive împotriva tuturor susținătorilor Rusiei. Acest lucru va pune Rusia într-o poziție foarte dificilă. După operațiunea militară, România plănuiește anexarea Moldovei”. Aceeași declarație despre România a făcut și fostul ministru al Apărării al Republica Populară Donețk, Igor Strelkov. El a susținut că România se pregătește pentru ocuparea Republicii Moldova.

”Nu se poate comenta o declarație dementă”

Analistul politic Bogdan Chirieac a intervenit la România TV, unde a apreciat că afirmația făcută de Serghei Markov reprezintă o ”provocare”.  ”Nu se poate comenta o declarație dementă, aceasta este o declarație dementă, nebunească, făcută de niște oameni care și-au pierdut complet uzul rațiunii și nu poți comenta logic o astfel de declarație, este imposibil, nu are rost să negi așa ceva” a spus analistul politic. 

În continuare, Bogdan Chirieac a afirmat că ”România nu are ce să facă în fața unui acest gen de declarație.” ”Mâine-poimâine, o să iasă Putin la televizor și o să spună că a fost asasinat de români, Putin însuși spunând acest lucru. Adică este în acea zonă de nebunie maximă” a explicat analistul politic absurdul situației. 

Ce ascunde declarația lui Markov

”Această declarație (n.r. a lui Serghei Markov) încearcă, probabil, să justifice dorința Moscovei de a ocupa tot litoralul ucrainean al Mării Negre și de a face joncțiunea cu Transnistria, unde e un conflict înghețat de 31 de ani. Atât, despre asta este vorba” a explicat Bogdan Chirieac. Ținta Rusiei este însă greu de îndeplinit, apreciază analistul politic, subliniind că ”rușii nu reușesc să cucerească nici Mariupolul până la capăt, dar păi să meargă pe toată coasta, să treacă de Odessa - foarte greu de trecut de Odessa- în condiția în care, pe toată linia, în Ucraina, armata rusă pierde din toate punctele de vedere: nu au tehnică, nu au trupe, nu au strategi, iar sprijinul occidental - fiind vorba doar de sprijin, nu participare directă- este suficient pentru armata Ucrainei să pună în genunchi Armata Roșie a lui Putin. În rest, sunt nebunii efectiv, ceea ce ne îngrijorează mult, pentru că se pare că Moscova chiar și-a pierdut uzul rațiunii”. 

Bogdan Chirieac a subliniat și că Vladimir Putin are nevoie de o victorie cât de mică pentru ca propaganda lui să o poată prezenta drept o mare victorie. Analistul politic consideră că acest conflict din Ucraina se va încheia, pentru că Rusia nu va mai putea să-l mai susțină din punct de vedere economic. ”Când Europa va găsi alternativă- și va găsi mai devreme și mai târziu- la energia din Rusia, Moscova va fi în genunchi complet” a conchis Bogdan Chirieac. 

Atacuri și explozii în Transnistria

În această dimineață, mai multe explozii s-au auzit în regiunea separatistă Transnistria. Două antene radio au fost avariate de explozii, conform Ministerului de Interne. Exploziile s-au produs în satul Maiac, la orele 06:40 și 07:05. Luni, alte explozii au avut loc la Ministerul Securităţii de Stat din Tiraspol, capitala regiunii separatiste moldoveneşti Transnistria. Oficialii spun că asupra clădirii s-a tras cu lansatoare de grenade, atacatorii fiind necunoscuți. 

Regiunea separatistă este recunoscută la nivel internațional ca parte a Republicii Moldova, dar este ocupată de trupele rusești de la destrămarea Uniunii Sovietice.

Săptămâna trecută, un general rus a declarat că unul dintre obiectivele Moscovei este de a stabili un alt punct de acces în Transnistria din Ucraina, notează Mediafax. Acest lucru ar putea însemna ocuparea coastei ucrainene a Mării Negre, inclusiv a orașului-port Odessa.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat, marți, ședința Consiliului Suprem de Securitate, în urma acestor evenimente. 

”Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, convoacă astăzi ședința Consiliului Suprem de Securitate în legătură cu incidentele din regiunea transnistreană”, anunță Președinția Republicii Moldova.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel