Oficial MAE: Școala de vară de la Băile Tușnad seamănă cu o ședință a Guvernului Ungariei
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
ciamba mae
ciamba mae

Secretarul general pentru Afaceri Europene, George Ciamba, spune că lucrările Școala de vară de la Băile Tușnad seamănă cu o ședință a Guvernului Ungariei, iar declarațiile unor oficiali ungari formulate acolo reprezintă o ingerință în problemele interne ale României.

”Am luat notă cu surprindere de declaraţiile unor oficiali ungari formulate în contextul Şcolii de vară de la Băile Tuşnad, şi considerăm că reprezintă o ingerinţă într-un proces democratic, legitim şi suveran al ţării noastre. Acestea sunt susceptibile de a încălca spiritul «Parteneriatului strategic ungaro-român pentru Europa în secolul XXI». Luarea deciziilor privind organizarea administrativ-teritorială a României reprezintă un drept suveran, în dezbateri fiind implicaţi, în mod transparent, atât actori instituţionali, cât şi reprezentanţi ai societăţii civile din România, indiferent de apartenenţa etnică a acestora”, spune Ciamba într-un comunicat de presă, citat de Mediafax.

El a precizat că regionalizarea se face în conformitate cu normele internaționale și nu dorește afectarea drepturilor și libertăților garantate persoanelor aparținând minorităților naționale.

”Nu pot să nu constat că lucrările Şcolii de Vară de la Băile Tuşnad seamănă foarte bine cu o şedinţă a Guvernului Ungariei, organizată de data aceasta în România, atât prin participarea substanţială guvernamentală, cât şi prin fondul problematicilor abordate, centrate pe promovarea politicii naţionale a Ungariei în raport cu minoritatea maghiară, inclusiv din Romania. Aceste declaraţii depăşesc cu mult cadrul politico-juridic al relaţiei bilaterale, precum şi toate angajamentele asumate în comun cu partea ungară de-a lungul dialogului diplomatic susţinut din ultimele luni şi reiterate de curând părţii ungare”, a mai spus secretarul de stat.

Secretarul de stat în Ministerul de Externe al Ungariei, Nemeth Zsolt, a spus, miercuri, la deschiderea oficială a celei de-a 24-a ediții a Universității de vară și taberei ”Balvanyos” de la Băile Tușnad, că ”regionalizarea, drapelul Ţării Secuilor şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş” sunt probleme care ţin de democraţie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel