Odesa, cea mai sigură zonă din Ucraina: "Situaţia de securitate este una bună"
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Diana Lozovska)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Diana Lozovska)
Următoarea etapă majoră a războiului din Ucraina va avea loc în sudul ţării, apreciază serviciul britanic de informaţii militare, care citează concentrările de trupe ruse în zonă. 

Şi Kievul este cu ochii pe acea regiune, unde în ultimele săptămâni a lansat numeroase contraatacuri şi a bombardat căi de comunicaţii şi depozite de muniţie, în pregătirea unei ofensive mai ample.  Forţele ruse, pe de altă parte, au continuat să bombardeze localităţi, inclusiv Mikolaiv, un oraş strategic a cărui cucerire le-ar deschide calea spre Odesa. Deocamdată, însă, Mikolaivul rezistă, după cum transmite corespondentul RRA, Mario Balint, scrie Rador.

Guvernatorul regiunii, Vitali Kim, este convins că trupele ruse nu vor putea să captureze oraşul în următoarele luni. Potrivit acestuia, Mikolaivul se află sub protecţia sigură a armatei ucrainene de sud, ca urmare a atacurilor de precizie lansate de sistemele HIMARS şi alte arme occidentale. La rândul său, regiunea Odesa este deocamdată cea mai sigură din sudul ţării, potrivit reprezentantului administraţiei militare regionale Odesa, Serghei Bratciuk.

"Situaţia în Odesa este sub control, aşa cum a fost şi de la începutul războiului, de pe data de 24 februarie. Avem un sistem foarte bun de apărare, un sistem foarte bun de interceptare şi ţintire, care ne permite să păstrăm în siguranţă populaţia oraşului. Forţele de apărare teritorială lucrează foarte bine, iar acest lucru se poate vedea în victoriile şi rezultatele pe care le-am avut împotriva ruşilor. De exemplu, am lovit de aici, din Odesa, navele maritime ruseşti, aviaţia rusească a fost lovită şi a fost eliberată Insula Şerpilor.

Vreţi un alt exemplu? La noi în regiune acum s-a finalizat campania de recoltare a cerealelor. Regiunea Odesa este pe primul loc din punct de vedere al agriculturii, pentru că noi am strâns deja recolta. Populaţia se reîntoarce în oraş, revin familiile cu copii, ceea ce dovedeşte că situaţia de securitate este una bună", a spus Serghei Bratciuk.

Cele două regiuni sudice, Odesa şi Mikolaiv, se află sub jurisdicţia autorităţilor de la Kiev.

Noi atacuri în Ucraina

Rusia a lansat noi atacuri asupra oraşului ucrainean Harkiv, în noaptea de vineri spre sâmbătă. La ora 0:33, în oraş a fost declanşată alerta de raid aerian. În jurul orei 1:00, primarul Ihor Terehov a comunicat că ar fi fost bombardat cartierul Slobidsk. O oră mai târziu, consilierul guvernatorului regiunii, Natalia Popova, a raportat că un incendiu a izbucnit în urma bombardamentelor. Atacul nu s-a soldat cu victime.

Noi explozii s-au auzit și la Mikolaiv, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în timpul unei alerte de raid aerian - relatează Agenţia RBC. Alerta de raid aerian a fost declanşată în jurul orei 3:27, iar exploziile s-au auzit câteva minute mai târziu. Autorităţile au făcut apel la populaţie să rămână la adăpost. Explozii puternice au fost semnalate şi în Zaporijjia, însă autorităţile nu au transmis informaţii oficiale în acest sens

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel