Data actualizării:
Data publicării:

Odată cu criza din Ucraina, UE a stabilit un nou record ”dopat” de inflație și de creștere vertiginoasă a costurilor energetice

Autor: Elena Didila | Categorie: Economie
WhatsApp
Fotografie de la Martin Damboldt: Pexels
Fotografie de la Martin Damboldt: Pexels

Războiul din Ucraina a determinat Uniunea Europeană să înregistreze un nou record.

Comerțul cu produsele alimentare ale Uniunii Europene au stabilit un record: valoarea totală a comerțului înregistrată în mai 2022 a fost de aproape 35 de miliarde de euro, exporturile însumându-se la 19,4 miliarde de euro. 

Rezultatul, precizează sursele de la Bruxelles, este și rezultatul creșterii continue a prețurilor materiilor prime. Un rezultat deci ”dopat” de inflație și de creșterea vertiginoasă a costurilor energetice, dar, în ciuda acestor modificări, un lucru trebuie remarcat: cel referitor la grâu și porumb, ale căror vânzări în străinătate au crescut datorită crizei din sectorul cerealelor care a explodat odată cu războiul dintre Rusia și Ucraina. Blocarea îndelungată a exporturilor de către Kiev pe ruta Mării Negre a determinat mai multe țări să apeleze la statele membre europene, inclusiv Italia, pentru aprovizionare.

Principalele destinații pentru exporturile de produse agroalimentare sunt Regatul Unit, Statele Unite și China, dar pentru acestea din urmă rămân scăzute față de potențialul pe care l-ar putea oferi Beijingul.

Britanicii recuperează preparate din cereale, vin și carne de pasăre de la foști parteneri pre-Brexit. Exporturile către Africa subsahariană au crescut cu 15%, unde UE livrează ulei de floarea soarelui (+ 972%), zahăr alb și porumb. Raportul Comisiei Europene a evidențiat că vânzările directe în Orientul Mijlociu și Africa de Nord s-au consolidat și ele (+44%). În special, exporturile de cereale și preparate derivate au crescut cu 75% față de anul precedent, ajungând la 919 milioane de euro, scrie Agrifood.

În acest caz, creșterea se referă atât la cantități, cât și la valorile de export. În general, cea mai impresionantă creștere s-a înregistrat la grâu, ale cărui exporturi au crescut în medie cu 35% față de mai 2021. Cifre record pentru vânzările directe în Maroc (+ 625%) și Tunisia (+ 208%).

”Uniunea Europeană a jucat, prin urmare, un rol fundamental în contracararea unei crize alimentare globale. O funcție posibilă de un potențial de producție care trebuie să fie absolut protejat”, a comentat Massimiliano Giansanti, președintele Confagricoltura, îngrijorat însă de eventuala scădere a prețurilor cerealelor.

Pe de altă parte, blocul celor 27 a cunoscut și o creștere a importurilor, egală cu 15,6 miliarde de euro (+ 48% față de mai 2021), cauzată în principal de importurile mai mari de porumb și prețurile mai mari la cafea și fructe uscate. Mai presus de toate, Brazilia beneficiază de acest lucru. Importurile din țara condusă de Jair Bolsonaro au crescut cu 41% între aprilie și mai 2022 și cu 84% față de mai 2021, cu 459 de milioane de euro cheltuiți de UE pe semințe oleaginoase și 72 de milioane de euro pentru recuperarea cerealelor. Statele europene recuperează în principal acizi grași, ceară și alimente pentru animale de companie din China, în timp ce rapiță, lână, mătase și vin sunt achiziționate din Australia.

Citește și:

Unde ajunge grâul ucrainean: Doar 2 din 87 de nave încărcate cu grâu merg în țările sărace, susține Putin. Ce spun rapoartele?

”Cu excepția Turciei ca mediator, practic toate cerealele care părăsesc Ucraina nu merg în cele mai sărace țări, ci în Europa. Doar 2 din 87 de nave merg în țările în curs de dezvoltare, 60 de mii de tone din 2 milioane". Aceasta este una dintre numeroasele declarații făcute de Vladimir Putin în timpul Forumului Economic de Est pentru a ataca Uniunea Europeană. Președintele rus, după înțelegerea dificilă găsită cu Kievul pentru deblocarea exporturilor de cereale din Marea Neagră, a revenit să amenințe cu blocada, de data aceasta fiind vizate doar porturile țărilor europene, acuzate că au acaparat cea mai mare parte a exporturilor în detrimentul cele mai sărace țări.

Datele oficiale par să fie de acord cu el, cel puțin în ceea ce privește destinațiile navelor. Dar realitatea este mult mai complexă decât o descrie liderul de la Kremlin.

Unde ajunge grâul ucrainean

După cum arată datele ONU, care coordonează inițiativa pentru cereale de la Marea Neagră împreună cu reprezentanții Ucrainei, Rusiei și Turciei, peste două milioane de tone de porumb, grâu, rapiță, ulei de floarea soarelui și alte produse agricole au părăsit țara.

Ucraina, după acordul dintre Kiev și Moscova, ajuns sub medierea Ankarei, face acest lucru printr-un coridor prin care trec în medie cinci nave pe zi, plecând din porturile ucrainene Odesa, Chornomorsk și Yuzhni. Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel