Ochii pot oferi informații despre starea de sănătate. La ce indicii să fim atenți
Autor: Andreea Ditcov | Publicat pe: 19 ian 2022, 10:13
WhatsApp
Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels
Ochii nu sunt doar o ”oglindă” a sufletului, ci și un barometru al sănătății. 

Ochii pot fi atât o ”oglindă” a sufletului, așa cum spun poeții, dar au și multe de spus despre sănătate, scrie CNN

Ochii uscați pot fi un semn al poliartritei reumatoide. Nivelurile ridicate de colesterol pot determina formarea unui inel alb, gri sau albastru în jurul părții colorate a ochiului, numită iris. Un inel auriu-cupru care înconjoară irisul este un semn cheie al bolii Wilson, o tulburare genetică rară care face ca elemente precum cuprul să se acumuleze în creier, ficat și alte organe, otrăvind încet organismului.

Ochii pot spune de ce suferim

Și asta nu este tot: leziunile vaselor de sânge din spatele ochiului, numită retină, pot fi semne precoce ale leziunilor nervoase din cauza diabetului, hipertensiunii arteriale, bolilor coronariene, chiar și cancerului, precum și glaucomului și alte probleme legate de vârstă și degenerescența maculară

Verificarea semnelor de boală este un motiv esențial pentru care medicul îți dilată ochii pentru a cerceta în profunzimile lor la examenele anuale de ochi.

Vârsta biologică poate fi determinată de ochi

În curând, poate exista un alt motiv bun de a suferi de câteva ore de vedere încețoșată. Un nou studiu, despre care cercetătorii spun că este primul de acest gen, spune că retina poate fi, de asemenea, capabilă să ne ofere o modalitate ușoară, neinvazivă de a determina vârsta biologică adevărată a corpului nostru, care poate sau nu oglindi vârsta noastră cronologică.

”Retina oferă o ”fereastră” unică și accesibilă pentru a evalua procesele patologice care stau la baza bolilor vasculare și neurologice sistemice care sunt asociate cu riscuri crescute de mortalitate”, a scris autorul studiului, dr. Mingguang He, profesor de epidemiologie oftalmică la Universitatea din Melbourne. Studiul a fost publicat marți în British Journal of Ophthalmology.

Vezi și: Băutura care reduce colesterolul şi glicemia. Este bună și pentru imunitate

Citește și: "Unul dintre efectele LONG COVID-19 ar putea fi apariția DIABETULUI de tip I". Raed Arafat, anunț de la ECDC

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?