Data publicării:

Oceanul Atlantic "fierbe". Recordul zilnic de căldură, doborât

Autor: Ema Apostu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Oceanul Atlantic de Nord și-a doborât recordul de căldură.

Datele preliminare publicate vineri de Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA) din SUA arată că Apele Oceanului Atlantic de Nord au înregistrat miercuri un record zilnic de căldură.

În conformitate cu analiza lor, temperatura medie record a apei de suprafaţă în Atlanticul de Nord a fost de 24,9°C, fiind înregistrată pe data de 26 iulie. Xungang Yin, cercetător la Centrele Naţionale pentru Informaţii de Mediu (NCEI) ale NOAA, a confirmat aceste informaţii pentru AFP, scrie Agerpres.

Acest record este deosebit de notabil, deoarece a fost înregistrat mai devreme în anul calendaristic, în comparaţie cu obiceiul său de a atinge vârful de căldură la începutul lunii septembrie. Anul trecut, precedentul record a fost stabilit tot în septembrie, în 2022, când temperatura înregistrată a fost de 24,89°C, o valoare foarte apropiată de cea din această săptămână, după cum a precizat Xungang Yin.

Recordul ar putea fi depăşit din nou

Cercetătorul a avertizat că temperatura de suprafaţă a Oceanului Atlantic de Nord este susceptibilă să continue să crească în luna august, ceea ce sugerează că recordul ar putea fi depăşit din nou.

Valoarea de 24,9°C depăşeşte cu peste un grad valoarea normală, reprezentând media temperaturilor calculate pe parcursul a 30 de ani (între 1982 şi 2011), aşa cum a subliniat cercetătorul.

Începând cu luna martie, când Oceanul Atlantic de Nord începe să se încălzească după perioada de iarnă, curba de temperatură a fost mult mai sus decât în anii precedenţi, iar această diferenţă s-a accentuat în ultimele săptămâni.

Această creştere semnificativă a temperaturii face din Oceanul Atlantic de Nord un punct emblematic de observaţie pentru supraîncălzirea oceanelor din întreaga lume, consecinţă a încălzirii globale cauzate de emisiile de gaze cu efect de seră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel