Data publicării:

Obiceiuri de Sărbători: Cetele de feciori, Ţara Făgăraşului

Autor: Mircea F. Cristian | Categorie: Lifestyle
WhatsApp

"Cetele de feciori" reprezintă cel mai vechi şi bine păstrat obicei din Ţara Făgăraşului, judeţul Braşov.

Cetele de feciori, cel mai vechi şi bine păstrat obicei din perioada sărbătorilor de iarnă în Ţara Făgăraşului, se constituie în ajunul Sf. Nicolae şi se destramă în ziua de Sf. Ioan când, în municipiul Făgăraş, va avea loc festivalul Cetelor de feciori, ajuns la a XII-a ediţie.

"Ceata de feciori este şi rămâne cel mai vechi obicei al sărbătorilor de iarnă din Ţara Făgăraşului. În majoritatea localităţilor, această tradiţie se păstrează cu sfinţenie. Tinerii încă se ocupă destul de mult ca acest obicei să se păstreze în continuare în perioada sărbătorilor de iarnă. Poate acolo unde tinerii sunt mai puţini sau lucrează la oraş şi nu au timp să se ocupe de organizare, nu se ţine, dar sunt puţine cazuri de acest fel. Este o mândrie pentru fiecare localitate să se prezinte la festivalul Cetelor de feciori de la Făgăraş, cu ce au mai frumos. Festivalul Cetelor de feciori este într-adevăr o mare serbare în aer liber unde se vede foarte bine că tradiţiile încă se păstrează nealterate", a precizat, pentru Agerpres, şeful Serviciului Cultură-Tradiţii de la Centrul Cultural Reduta din Braşov, Adrian Văluşescu.

Ceata de feciori umblă la colindat

Ceata de feciori este formată din vătaf, purtător de steag, specific fiecărei cete de feciori, responsabil cu organizarea balurilor de Crăciun şi de Sf. Vasile, casier şi alte funcţii. Când ceata este la gazdă, o familie unde aceasta stă până la Sf. Ioan, steagul, care de regulă este o prăjină decorată cu diverse ştergare cu motiv naţional specifice comunităţii respective, este amplasat la poartă, cât mai bine ancorat pentru a nu fi furat de alţi tineri, care nu fac parte din Ceata de feciori.

În seara de Crăciun, Ceata de feciori umblă la colindat în tot satul începând de la primar, preot, apoi la fetele nemăritate, până se termină toate familiile din sat, fiind însoţită şi de doi lăutari. În ziua de Crăciun, ceata merge la slujba de la biserică unde colindă, apoi seara organizează un mare bal la Căminul Cultural, unde de regulă participă toată comunitatea. În multe localităţi balurile se organizează şi a doua şi a treia zi de Crăciun dacă tinerii nu sunt obosiţi, având în vedere că încep pregătirile pentru seara de 31 decembrie când merg cu uratul, după care în seara de Sf. Vasile organizează un alt bal.

Muzeul cetelor de feciori

Etnograful braşovean Ioan Pumnea a afirmat pentru Agerpres că a intrat în posesia unui document care atestă faptul că aceste Cete de feciori din zona Făgăraşului sau din zona Rupea datează din anul 1765. Documentul prevede că au fost înfiinţate pentru întâia oară cetele de tineri, care erau organizate în preajma solstiţiului de iarnă. Obiceiul colindatului de ceată bărbătească a fost inclus pe lista patrimoniului imaterial mondial UNESCO, în luna decembrie 2013.

Municipalitatea din Făgăraş încearcă să acceseze fonduri europene pentru înfiinţarea unui muzeu al cetelor de feciori, pentru costume, dar şi pentru editarea textelor colindelor specifice fiecărui sat din zona Făgăraşului.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel