Obama, discurs starea națiunii: Întrebarea nu e dacă America conduce lumea, ci cum
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Președintele american Barack Obama a rostit, marți, în fața Congresului, discursul anual privind Starea Națiunii, în cadrul căruia a decretat victorie economică după anii de recesiune și creșterea lentă, a cerut majorarea presiunii fiscale asupra celor mai bogați americani și a lăudat răspunsul unitar al aliaților vestici împotriva agresiunii ruse în Ucraina.

Cele mai importante idei ale discursului susținut de Barack Obama:

• Obama a anunțat că "umbra crizei a trecut". "În această seară, întoarcem pagina" unei "recesiuni violente". 

• Președintele SUA a propus creşterea presiunii fiscale asupra gospodăriilor mai înstărite, precizând că va oferi detalii Congresului în două săptămâni. "Vom accepta o economie în care doar unii să câştige spectaculos?".

• Barack Obama a descris o viziune privind "economia clasei de mijloc", care ar trebui să se concentreze pe locuri de muncă, economii, educație. "Verdictul este clar. Economia pentru clasa de mijloc funcționează".
 
• A cerut o reformă a sistemului de taxe care să nu mai răspundă intereselor "superbogaților". Totodată, Obama vrea majorarea poverii fiscale asupra celor mai bogate gospodării, o reformă care ar urma să se lovească de opoziția republicanilor.
 

VIDEO viral cu Obama: cum și-a umilit adversarii

• Obama a cerut Congresului să adopte legea privind consolidarea securității cibernetice;

• Președintele SUA a cerut autorizația Congresului pentru a folosi forța militară susținută împotriva Statului Islamic. El a anunțat că se opune unor noi sancțiuni împotriva Iranului.

• El a solicitat să se depună eforturi pentru progresul acordurilor de liber-schimb cu Uniunea Europeană şi regiunea Asia-Pacific, solicitând Congresului adoptarea unei "proceduri accelerate" de negocieri.

• "Datoria mea de comandant suprem este de a apăra Statele Unite ale Americii. Astfel, întrebarea nu este dacă America conduce lumea, ci cum. Când luăm decizii dificile, reacționând la titlurile din ziare în loc să ne folosim capul; când primul nostru răspuns la o provocare este să acționăm militar - atunci riscăm să fim atrași în conflicte ce nu sunt necesare și să neglijăm strategia mai amplă de care avem nevoie pentru o lume mai sigură, mai prosperă. Asta vor inamicii noștri să facem".

• Obama a numit țara pe care o conduce "o familie"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel