Data publicării:
Obama, atac la Marea Britanie din cauza apropierii de China
Administrația Obama acuză Marea Britanie de "acomodare constantă" cu Beijingul după ce Londra a decis să se alăture unei instituții financiare conduse de China, despre care se crede că ar putea rivaliza cu Banca Mondială.
Admonestarea rară primită de Marea Britanie din partea aliaților americani a survenit după ce britanicii au anunțat că vor fi membri fondatori ai Băncii Asiatice de Infrastructură și Investiții (AIIB), devenind astfel prima țară din grupul economiilor G7 care participă la instituția lansată de China în octombrie anul trecut, potrivit Financial Times.
Reacția Washingtonului trădează îngrijorarea cu privire la eforturile Chinei de a consturi o nouă generați de bănci internaționale de dezvoltare care ar putea reprezenta o provocare pentru instituțiile globale cu sediul la Washington. SUA au făcut lobby pe lângă alți aliați să nu se alăture AIIB.
Relațiile americanilor cu Guvernul conservator al lui David Cameron cunosc tensiuni ușoare după ce Marea Britanie a redus cheltuielile pentru Apărare, în ciuda angajamentului luat la summit-ul NATO din Țara Galilor de a aloca minim 2% din PIB pentru acest sector.
Buget Apărare: Ungaria și Bulgaria sfidează NATO. Ce țări își țin promisiunea din Țara Galilor
Un înalt oficial al Administrației SUA a declarat pentru FT că britanicii au luat decizia privind AIIB fără să se consulte cu americanii, într-un moment în care G7 discuta despre cum să abordeze apariția noii bănci.
"Ne îngrijorează trendul de acomodare constantă cu China, care nu este cea mai bună cale de a interacționa cu o putere emergentă", a declarat oficialul SUA.
Beijingul nutrește suspiciuni mai vechi legate de influența pe care SUA o proiectează la Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional. Totodată, China crede că SUA și Japonia au un control prea larg asupra Băncii Asiatice de Dezvoltare cu sediul la Manila. Pe lângă AIIB, China este pilonul băncii de dezoltare Brics și promovează Fondul Drumului Mătăsii, în valoare de 40 de miliarde de dolari, menit să ajute la integrarea economică cu Asia Centrală.
Trezoreria britanică a negat că decizia Londrei privind AIIB a fost inopinată, argumentând că în ultima lună s-au derulat consultări la nivelul G7, inclusiv cu Jack Lew, secretarul Trezoreriei SUA.
Criză Ucraina: China și-a ales tabăra în conflictul Rusia-Vest
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News