Data actualizării:
Data publicării:

"Oaspetele", creierul atacului din Israel. Cine este Mohammed Deif, cunoscut în Palestina drept "pisica cu nouă vieți" - Foto

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Află în articol cine este Mohammed Deif, liderul militar al Hamas.

Cel mai notabil atribut în conflictul în curs dintre Hamas și Israel a fost violența. Dar pe lângă asta, există o altă caracteristică care s-a tot strecurat din fotografiile și filmările războiului - vocile. Voci ale părinților, voci ale răniților, voci ale atacatorilor și voci ale politicienilor. Totuși, una dintre voci a trimis instant fiori pe șira spinării celor care ascultau, scrie business-standard.com. La câteva ore de la atacul Hamas asupra Israelului de sâmbătă, o voce calmă, dar în același timp amenințătoare, a putut fi auzită într-un videoclip difuzat pe rețelele de socializare.

"În lumina crimelor continue împotriva poporului nostru, în lumina orgiei ocupației și a negării legilor și rezoluțiilor internaționale și în lumina sprijinului american și occidental, am decis să punem capăt tuturor acestor lucruri pentru ca dușmanul să înțeleagă că nu mai poate continua fără a fi tras la răspundere", spuse vorbitorul. 

Ascultătorii au rămas șocați nu doar pentru că mesajul era unul de groază, ci și pentru că vocea era aceea a unei persoane despre care nimeni nu auzise de mult timp, Mohammed Deif, comandantul aripii militare a Hamas. Deif a fost creierul din spatele atacului organizat de Hamas asupra Israelului.

Cine este Mohammed Deif?


Mohammed Diab Ibrahim al-Masri s-a născut în Khan Younis, Gaza, în anii 1950, într-o familie de refugiați palestinieni. A studiat la Universitatea Islamică din Gaza și a absolvit în 1988. În timpul studiilor, Deif a fost un membru activ al Frăției Musulmane, care a fost condusă de șeicul Ahmed Yassin, fondatorul Universității Islamice. Numele său, Deif, înseamnă "oaspete" în arabă.

În 1987, Deif s-a alăturat grupării Hamas și a participat la Prima Intifada. El a fost arestat pentru scurt timp de israelieni, dar a fost eliberat după 16 luni de închisoare. În anii 1990, Deif, sub Yahya Ayyash, a orchestrat mai multe atacuri și a urcat repede în rânduri.

În 2002, în timpul celei de-a doua Intifadă, a fost numit șeful Brigăzilor Qassam, aripa militară a Hamas. În curând, Hamas a început să efectueze atentate sinucigașe în interiorul Israelului.

Israelul a spus că Deif este printre cei mai căutați și este direct responsabil pentru moartea multor cetățeni israelieni. SUA l-au desemnat în scurt timp drept terorist.

E numit și pisică cu nouă vieți pentru că a scăpat de mai multe tentative de asasinat

Armata israeliană a recunoscut oficial că a încercat să-l omoare pe Deif de cel puțin două ori. În 2002, într-un atac, se spune că Deif și-a pierdut ochiul într-un atac israelian. În 2006, armata israeliană a atacat o clădire în care se adunaseră liderii Hamas. Racheta a lovit podeaua greșită.

În august 2014, Israelul a efectuat un atac aerian care îl viza. Potrivit unui raport al The Hindu, soția și cei doi copii ai lui Deif au fost uciși, dar el a scăpat. Se crede că Deif este acum într-un scaun cu rotile. Cu toate acestea, nu poate fi găsită nicio dovadă în acest sens din cauza absenței sale din ochii publicului. În Palestina, el este cunoscut drept "pisica cu nouă vieți".

În 2014, într-o luptă pentru Hamas, se spune că Deif a emis un mesaj audio. "Entitatea sionistă nu va cunoaşte securitatea decât dacă poporul palestinian trăieşte în pace", a spus el. Aceste cuvinte au devenit de atunci ideologia centrală a Hamas.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel