Oana Bulai: România solicită Comisiei Europene renunțarea la achiziția vaccinurilor anti-Covid
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
România, alături de alte 9 state  din Uniunea Europeană, solicită Comisiei Europene să le permită renunțarea la achiziția de vaccinuri anti-Covit, precizează Oana Bulai, deputat PSD de Neamț.  

"Din cauza modului haotic în care s-au comandat vaccinurile, țara noastră riscă să arunce pe apa sâmbetei aproape 1 miliard de euro. De ce? Din cauza incompetenței foștilor miniștri ai USR care anul trecut aprobau noi achiziții de doze de vaccin Covid-19.

În urmă cu un an de zile atrăgeam atenția asupra faptului că România comandase, prin mecanismul european de achiziție, 120 de milioane de doze de vaccin anti-Covid, adică de 6 ori populația țării, lucru care de altfel a intrat și în atenția DNA.

Cam asta însemna administrarea sănătății de către USR - prejudicii peste prejudicii  pentru statul român, pentru sănătatea românilor!

Acum, ministrul PSD al sănătății încearcă să recupereze din bani prin revânzarea dozelor și prin demersurile făcute la Comisia Europeană", precizează Oana Bulai.

Țările care solicită renunțarea la vaccinul anti-Covid

Un grup de zece țări est-europene au adresat o petiție Comisiei Europene să renegocieze contractele de vaccin împotriva coronavirusului. Petiția invocă o ofertă excesivă de doze și necesitatea de a proteja finanțele statului.

Contractele ar trebui să poată fi reziliate ”dacă nu mai sunt necesare din punct de vedere sanitar și epidemiologic”, spun guvernele într-o scrisoare potrivit Politico. În alte cazuri, ar trebui să fie posibilă reducerea numărului de doze care sunt comandate, astfel încât acestea să reflecte mai bine cererea de vaccinuri.

Scrisoarea a fost trimisă comisarului UE pentru sănătate, Stella Kyriakides. Polonia a condus inițiativa, iar scrisoarea a fost semnată și de Bulgaria, Croația, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, România, Slovacia și Slovenia.

O serie de țări din Europa de Est și-au exprimat anterior îngrijorarea că prezentele contracte privind vaccinurile împotriva coronavirusului, semnate în apogeul pandemiei, când UE era supusă unei presiuni publice intense pentru a procura injecții, le-au blocat să cumpere prea multe doze care acum nu sunt necesare.

Vaccinurile riscă să expire, fapt ce va duce la o risipă din banii publici

Țările care au semnat scrisoarea susțin că vaccinurile riscă să expire neutilizate, având în vedere problemele pe care le-au întâmpinat donațiile de vaccinuri, ceea ce reprezintă ”o risipă de resurse publice care nu poate fi explicată în mod rezonabil publicului”.

Eforturile depuse de Comisie de a modifica contractele pentru a eșalona mai bine livrările nu merg suficient de departe, potrivit grupului de țări din Europa de Est. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel