Oamenii de ştiinţă au reuşit să obţină embrioni de rinocer alb nordic în încercarea de a salva specia
Doi embrioni viabili de rinocer alb au fost obţinuţi de cercetători în încercarea de a salva de la dispariţie această specie, a anunţat miercuri un consorţiu ştiinţific internaţional, citat de agenţia DPA.
Astăzi am atins o etapă importantă pe un drum anevoios, ceea ce ne permite să plănuim următorii paşi în cadrul programului de salvare a rinocerului alb nordic, a declarat Thomas Hildebrandt de la Institutul Leibniz pentru Cercetări în Zoologie şi Fauna Sălbatică din Germania, citat într-un comunicat. Ovulele utilizate au fost prelevate în august de la ultimele două exemplare de rinocer alb rămase în viaţă - femelele Najin şi Fatu, care trăiesc în Kenya - şi au fost inseminate artificial într-un laborator din Cremona, Italia, cu spermă recoltată de la doi rinoceri albi nordici decedaţi.
După o perioadă de incubaţie de zece zile, două dintre ovulele lui Fatu s-au dezvoltat în embrioni viabili, crioconservaţi pentru un transfer în viitor. Ovulele lui Najin nu au condus la obţinerea de embrioni viabili, a explicat Cesare Galli de la Avantea Laboratories din Cremona. Embrionii congelaţi ar putea fi transferaţi în corpul unor mame surogat de rinocer alb sudic deoarece nici Najin, nici Fatu nu pot susţine o sarcină din cauza unor probleme de sănătate.
Avem un lung drum de parcurs, a declarat Richard Vigne, director al Ol Pejeta Conservancy din Kenya unde trăiesc Najin şi Fatu. Procedura este rezultatul a mai multor ani de cercetare şi strângeri de fonduri după ce încercările de înmulţire a acestor pachiderme pe cale naturală nu au dat rezultate. Ultimul exemplar de rinocer alb nordic a murit în anul 2018, însă sperma recoltată de la el şi de la alte exemplare a fost crioconservată în speranţa că tehnicile de reproducere asistată ar putea fi utilizate pentru salvarea speciei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News