Oamenii de știință au descoperit o „structură extragalactică” misterioasă și masivă în spatele Căii Lactee. Ce se află în „zona de evitare”
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
O regiune neexploatată a spațiului cunoscută sub numele de „zona de evitare” se ascunde în spatele centrului Căii Lactee, iar astronomii tocmai au găsit acolo o structură enormă, cu mai multe galaxii.

Astronomii au detectat o structură extragalactică enormă care se ascunde într-o regiune neexploatată a spațiului mult dincolo de centrul Căii Lactee.

Această regiune fantomă, cunoscută sub numele de zona de evitare, este un loc gol pe harta noastră a universului, cuprinzând undeva între 10% și 20% din cerul nopții. Motivul pentru care nu o putem vedea – cel puțin cu telescoapele standard de lumină vizibilă – este că centrul bombat al Căii Lactee ne blochează vederea asupra acesteia.

Centrul galaxiei noastre este atât de dens cu stele, praf și alte materii încât lumina din zona de evitare este împrăștiată sau absorbită înainte de a ajunge la telescoapele Pământului.

Cu toate acestea, cercetătorii au avut mai mult noroc să descopere secretele zonei cu telescoape care pot detecta radiația infraroșie - un tip de energie care este invizibilă pentru ochii oamenilor, dar suficient de puternică pentru a străluci prin norii denși de gaz și praf. Sondajele în infraroșu ale zonei de evitare au găsit dovezi că mii de galaxii individuale strălucesc prin ceața cosmică, deși se știe puțin despre structurile la scară mare care sunt acolo.

Ce au aflat oamenii de știință?

Acum, cercetătorii au combinat datele din mai multe dintre aceste sondaje în infraroșu pentru a dezvălui cea mai colosală structură detectată vreodată în zona de evitare, potrivit unui studiu publicat pe 28 octombrie pe baza de date preprint arXiv.org.

Situată la aproximativ 3 miliarde de ani-lumină de Pământ, structura misterioasă pare a fi un grup mare de galaxii adunate împreună de un centru de greutate comun. Folosind observațiile din Sondajul VVV - un sondaj care studiază umflarea centrală a Căii Lactee la lungimi de undă în infraroșu folosind Telescopul de cercetare vizibil și în infraroșu pentru astronomie în Chile - autorii studiului au găsit dovezi ale a cel puțin 58 de galaxii grupate într-o mică regiune a zonei de evitare.

Grupurile de galaxii sunt cele mai mari obiecte legate gravitațional din univers, iar cele mai mari clustere cunoscute conțin sute de mii de galaxii grupate. Din păcate, este imposibil de spus cât de larg sau masiv este clusterul nou descoperit, având în vedere distanțele mari și nenumăratele obstacole care se află între stelele clusterului și Pământ.

Cu toate acestea, simpla detectare a acestui obiect colosal arată că zona de evitare poate să nu fie la fel de insondabilă cum se credea cândva. Viitoarele studii în infraroșu – inclusiv potențialele observații ale telescopului spațial James Webb, care și-a folosit deja camera în infraroșu pentru a realiza cea mai profundă imagine a universului până în prezent – ​​ar trebui să ajute și mai mult oamenii de știință să dezvăluie secretele ascunse ale Universului, scrie Live Science.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel