Oamenii de ştiinţă au aflat de ce urşii panda sunt coloraţi în alb şi negru
Oamenii de ştiinţă din Marea Britanie, din China şi din Finlanda au descoperit de ce urşii panda au blana în alb şi negru.
Descoperirea a fost făcută de cercetătorii de la Universitatea Bristol, de la Academia de Ştiinţe din China şi de la Universitatea Jyvaskyla din Finlanda. Aceştia au analizat 15 urşi panda în sălbăticie pe parcursul a şapte ani şi au descoperit că blana alb negru a urşilor panda este cea mai bună formă de camuflaj şi că astfel ei pot scăpa de atacurile leoparzilor, tigrilor, sau câinilor sălbatici.
"Blana neagră se combină perfect cu trunchiurile de copac sau cu zonele umbrite, în timp ce blana albă arată exact ca zăpada. Culorile intermediare se potrivesc cu pietrele şi cu pământul", arată studiul.
De asemenea, cercetătorii au concluzionat că petele de pe blana urşilor panda pot induce în eroare prădătorii, făcându-i mai greu de detectat, scrie BBC.
De ce este ursul PANDA alb-negru. Efectele DIETEI de bambus
Cercetătorii au studiat coloritul neobişnuit al urşilor panda au comparat blana cu cea de la 195 de specii carnivore și au stabilit că Panda nu hibernează din cauza dietei, astfel că are nevoie să se camufleze.
Un grup de cercetători de la Universităţile Davis şi Long Beach din California aU dezvăluit un studiu despre evoluţia faimoaselor non-culori ale blănii ursului panda. Este vorba despre aceeaşi echipă care a descoperit de ce zebrele au dungi negre şi albe.
Blana care îi face unici pe urşii panda este folosită pentru camuflaj şi comunicare. Cercetătorii au comparat blana ursului cu coloritul altor 195 de specii carnivore şi ale altor 39 de specii de urşi înrudiţi cu panda.
Ei au ajuns la concluzia că faţa, gâtul şi burta sunt albe ca să-i ajute să se ascundă în zăpadă. Pe când negrul braţelor, picioarelor şi al spatelui este ca să se ascundă în întuneric.
Cercetătorii au mai descoperit şi faptul că dieta de bambus a influenţat coloritul blănii.
Din cauza dietei, panda nu poate hiberna, are nevoie de hrană în permanenţă, aşa că se foloseşte de blană pentru a se ascunde în zăpadă.
Coloritul de pe cap şi faţă este folosit şi pentru comunicare. Urechile negre sunt folosite pentru semnalarea pericolului în caz de prădători, iar negrul din jurul ochilor ajută la transmiterea unui avertisment, scrie Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News