Data actualizării:
Data publicării:

Oamenii care lucrează doar 4 zile pe săptămână sunt mai fericiți și la fel de productivi. Beneficii și pentru sănătate

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Un studiu din Regatul Unit demonstrează că săptămâna de lucru de patru zile îi face pe oameni mai fericiți, în timp ce productivitatea rămâne la fel de mare.

În iunie 2022, 61 de organizații din Regatul Unit s-au angajat să testeze timp de șase luni săptămâna de lucru de patru zile. Angajații ar avea o reducere cu 20% a programului de lucru fără nicio modificare a salariului, în timp ce companiile au urmărit cu atenție productivitatea. Acum, rezultatele studiului arată cum bunăstarea angajaților a fost semnificativ îmbunătățită, gradul de reținere a crescut și gradul de îmbolnăvire a scăzut – și totul fără a afecta rezultatul final, conform IFL Science.

4 Day Week Global a condus studiul în colaborare cu campania 4 Day Week din Marea Britanie, iar cercetarea a fost condusă de o echipă de oameni de știință de la Universitatea din Cambridge, Boston College și think tank-ul Autonomy. Aproximativ 2.900 de angajați au fost implicați într-o gamă largă de industrii, de la IT și servicii financiare până la asistență medicală și chiar un magazin de pește și chipsuri.

Lucrurile arătau bine chiar și la jumătatea procesului, multe companii raportând rezultate intermediare pozitive. Rapoarte la fel de optimiste au fost lansate după un program pilot comparabil în America de Nord și Republica Irlanda. Cu toate acestea, rezultatele complete ale studiului din Marea Britanie au fost așteptate cu nerăbdare, pentru că a fost cel mai mare astfel de studiu până în prezent și primul care a încorporat interviuri aprofundate cu angajații și directorii executivi.

Niveluri mai scăzute de burnout

Comparativ cu începutul perioadei de probă, 71% dintre angajați au raportat niveluri mai scăzute de „burnout” în timpul săptămânii de 4 zile, iar 39% au spus că sunt mai puțin stresați. De asemenea, personalul a raportat o îmbunătățire a echilibrului dintre viața profesională și viața privată, 62% considerând că este mai ușor să echilibreze munca și socializarea, iar 60% simțindu-se mai capabili să se desfășoare între responsabilitățile de muncă și de îngrijire.

Această îmbunătățire raportată a bunăstării a fost confirmată și de rezultatele privind îmbolnăvirile și menținerea angajaților: companiile participante au raportat cu 65% mai puține zile din cauză medicală și o scădere cu 57% a personalului care părăsește forța de muncă.

Pe lângă toate acestea, veniturile companiei au crescut ușor în timpul testului, cu o medie de 1,4%, astfel încât, aparent, modificările nu au afectat productivitatea.

Poate că nu este surprinzător faptul că 92% dintre companiile participante și-au exprimat dorința de a continua programul, 18 dintre ele confirmând deja că modificările au fost permanentizate.

„Ne simțim cu adevărat încurajați de rezultate, care au arătat numeroasele moduri în care companiile au transformat săptămâna de patru zile dintr-un vis într-o politică realistă, cu multiple beneficii”, a spus cercetătorul David Frayne.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel