O zi din viața unui medic de familie "obosit" de pandemia COVID. "Îți dai seama că or să te copleșească, mai devreme sau mai târziu, toate"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
O zi din viața unui medic de familie "obosit" de pandemia COVID. "Îți dai seama că or să te copleșească, mai devreme sau mai târziu, toate" / Foto: Pixabay
O zi din viața unui medic de familie "obosit" de pandemia COVID. "Îți dai seama că or să te copleșească, mai devreme sau mai târziu, toate" / Foto: Pixabay
„Îți dai seama că or să te copleșească, mai devreme sau mai tarziu, toate”, asta spune un medic din familie din Alba despre munca în plin val patru al pandemiei COVID.

Vorbim mult despre pacienții COVID, despre nevaccinații care ajung să regrete printre lacrimi că nu s-au vaccinat și să implore medicii să îi scoată din ghearele morții. Vorbim despre medicii de pe secțiile COVID și despre cei de la ATI, care spun că nu mai pot face față numărului mare de pacienți, dar uităm să vorbim despre ceilalți medici, cu alte specialități, care de asemenea sunt copleșiți de criza sanitară provocată de pandemia COVID-19. Printre aceștia se află și medicii de familie. Mărturiile unui medic de familie din Alba care descrie o zi de muncă din viața sa le puteți citi mai jos.

„Cum arată ziua unui medic de familie, de la începutul pandemiei? Să luăm o zi obișnuită, în care medicul are program după‐masă. Începe ziua cu zeci de mesaje, pentru că unii se consideră îndreptățiți să scrie, întrebe la orice oră, orice. Nu contează că există personal care răspunde la telefon și face programări, preia întrebări și sună înapoi pentru un răspuns care necesită verificări în scripte sau în program.

Încep să sune telefoanele, sau începi tu să îți suni pacienții pozitivi. Din toate cele n-șpe simptome, tu trebuie să triezi ce anume te poate orienta că acel caz trebuie trimis la spital cu prioritate. Să nu credeți că nu ducem muncă de convingere cu unii să ne ajute cu informații despre starea lor, că să îi putem ajută! Pe lângă partea medicală, unii trebuie încurajați să prindă încredere că spitalele nu sunt un loc al morții, ci sunt locul în care, dacă mergi la timp, ai mari șanse de a câștigă bătălia cu boală.

"Îți dai seama că or să te copleșească, mai devreme sau mai târziu, toate"

Nu trebuie să uiți să îți faci și niște puncte de educație medicală continuă, să mai clarifici cu unii colegi ceva, și uite cum trece pandemia… și îți dai seama că or să te copleșească, mai devreme sau mai târziu, toate, iar unii, isteți din fire, tot or să se uite câș că MF nu face mai nimic. Și, dacă stăm să ne gândim la ce așteptări există, MF chiar ar putea mai mult! La fel cum face toate cele de mai sus, ar putea să se transforme în antiviral, ar putea să poarte el masca pentru cei care o poartă doar pe barbie, ar cam trebui să se vaccineze el în locul celor care nu înțeleg noțiunea de prevenție, și exemplele pot continuă.

Tu, cel care ai pretenții, poartă masca! Și vaccinează-te! Uită-te puțin mai departe, și conștientizează că țările care duc acum o viață normală, au majoritatea populației la un nivel de respect diferit… pentru muncă, pentru oameni, pentru semeni. Semnat: un MF obosit.”, mărturisește medicul Carmen Crăciun, potrivit Ziarul Unirea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel