Data actualizării:
Data publicării:

O treime din ghețarii patrimoniului Unesco sunt destinați să dispară

Autor: Elena Didila | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Photo by form PxHere
Photo by form PxHere

Potrivit ONU, dacă nu vom face mai mult pentru a combate schimbările climatice, 460 de situri de ghețari  vor dispărea până în 2050.

Potrivit Europa Today, o treime din ghețarii patrimoniului Unesco, care reprezintă 10% din suprafața glaciară a Pământului, vor dispărea până în 2050 din cauza creșterii temperaturilor din cauza schimbărilor climatice. 

Dacă nu facem mai mult pentru a combate schimbările climatice, 460 de situri vor dispărea de pe fața pământului. 

Pe lista celor condamnați la moarte se numără, printre alții, cei prezenți în Dolomiți din Italia, cei din Pirinei-Mont Perdu din Franța și Spania și cei din parcurile naționale americane, Yellowstone și Yosemite. 

În Africa ”cel mai probabil toate vor dispărea”, inclusiv cele din Parcul Național Kilimanjaro. Situația, explică un raport întocmit de agenția ONU, nu se îmbunătățește în Asia unde ghețarii din ariile protejate ale celor trei râuri paralele din Yunnan, China, și-au redus volumul de peste jumătate și se topesc mai repede decât ceilalți.

”Aproximativ 50% din ghețarii din patrimoniul mondial ar putea dispărea aproape complet până în 2100 într-un scenariu în care emisiile rămân la nivelurile actuale”, spune organizația. Pe de altă parte, cel mai rău ar putea fi evitat ”dacă am limita încălzirea globală la 1,5 grade”, a spus Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură.

Pe lângă faptul că se cere o reducere ”drastică” a emisiilor de gaze cu efect de seră, agenția ONU solicită crearea unui ”fond internațional pentru monitorizarea și conservarea ghețarilor”. Conferința ONU privind schimbările climatice, care va avea loc în perioada 6-18 noiembrie în stațiunea egipteană Sharm el-Sheikh, va fi ”esențială pentru a ajuta la găsirea de soluții”, a declarat directorul Unesco, Audrey Azoulay.

Citește și:

Semnal îngrijorător din Austria. Un ghețar din Tirol se topește într-un ritm fără precendent

Un gheţar din landul austriac Tirol se topeşte într-un ritm fără precedent de la debutul monitorizării sale, au raportat vineri cercetătorii, potrivit DPA. Ghețarul este monitorizat cu atenţie de către oamenii de ştiinţă de zeci de ani, relatează Agerpres. Datele furnizate de Universitatea din Innsbruck arată că gheţarul a pierdut aproximativ 5% din volumul său total doar în acest an.

"Aceasta înseamnă aproximativ 20 de milioane de metri cubi de apă, adică aproape cantitatea necesară aprovizionării cu apă potabilă a oraşului Innsbruck timp de 20 de luni", a declarat Rainer Prinz de la proiectul Ice and Climate.

În timpul lunilor de iarnă, doar doi metri de zăpadă au căzut pe gheţar, în timp ce în trecut, stratul de zăpadă avea de obicei în jur de trei metri adâncime. În timpul verii, zona a înregistrat a doua cea mai ridicată temperatură de la începutul înregistrărilor.

"Semnale clare ale schimbărilor climatice"



Situat în valea Ötztal, gheţarul este monitorizat de peste un secol, înregistrări privind masa sa existând încă din 1952, ceea ce îl face unul dintre cei mai bine cercetaţi gheţari din Alpi.

"Acestea sunt semnale clare ale schimbărilor climatice cauzate de interferenţa umană", este de părere Prinz. Cercetătorii preconizează că doar jumătate din gheţar va rămâne în 10-20 de ani.

Deocamdată, gheţarul acoperă încă o suprafaţă de circa şapte kilometri pătraţi, ceea ce îl face unul dintre cei mai mari din Tirol. În prezent Austria găzduieşte circa 900 de gheţari.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel