Data publicării:

O terapie genică ar putea trata pierderea auzului

Autor: Doinița Manic | Categorie: Sanatate
WhatsApp
O terapie genică ar putea trata pierderea auzului / Foto: Pixabay
O terapie genică ar putea trata pierderea auzului / Foto: Pixabay

O terapie genică mediată viral ar putea trata potențial pierderea auzului, susțin experții.

Se estimează ca una din 10 persoane va trăi cu o formă de pierdere a auzului până în 2050. Dintre sutele de milioane de cazuri care afectează persoanele din întreaga lume, pierderea auzului din cauze genetice este adesea cea mai dificil de tratat, scrie Ziarul de Iași.

Niciun tratament disponibil nu poate inversa sau preveni acest grup de afecțiuni genetice, iar aparatele auditive și implanturile cohleare pot oferi doar o ameliorare limitată. Tocmai din acest motiv, oamenii de știință au început să evalueze terapiile genetice pentru soluții alternative.

Unul dintre cele mai promițătoare instrumente utilizate în aceste terapii s-au dovedit vectorii cu virus adeno-asociat (VAA), care au însuflețit în ultimii ani comunitatea celor ce suferă de pierderea auzului. Totuși, în ciuda faptului că au reușit salvarea auzului la animalele nou-născute cu defecte genetice, VAA nu-și demonstraseră încă această capacitate la modelele de animale complet mature sau în vârstă.

Detalii despre studiu

O echipă de cercetători de la Mass Eye and Ear, din cadrul spitalului universitar Harvard (Mass General Brigham), a devenit recent prima care a reușit să demonstreze cu succes eficacitatea unei terapii genice pe bază de vector adeno-asociat în modelele animale îmbătrânite.

Cercetătorii au dezvoltat un model de șoarece matur cu o mutație echivalentă cu o genă umană defectă, TMPRSS3, care duce de obicei la pierderea progresivă a auzului. Oamenii de știință au observat rezultate robuste în salvarea auzului la șoarecii bătrâni, în urma injectării animalelor cu un VAA purtător al unei gene umane sănătoase TMPRSS3.

"Descoperirile noastre sugerează că o terapie genică mediată viral, fie singură, fie în combinație cu un implant cohlear, ar putea trata potențial pierderea auzului din cauze genetice", a declarat autorul corespondent Zheng Yi Chen, cercetător în cadrul Laboratoarelor de la Spitalul Mass Eye and Ear.

Acesta a fost primul studiu care a demonstrat salvarea auzului la șoarecii îmbătrâniți, ceea ce indică fezabilitatea tratării pacienților cu defecte genetice de auz chiar și la o vârstă avansată, potrivit lui Zheng Yi Chen.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel