Data publicării:

O țară asiatică a adoptat săptămâna de lucru de patru zile

Autor: Andreea Ditcov | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Kampus Productions)
Sursă foto: Pexels (Kampus Productions)

O țară asiatică s-a aliniat trendului global și a adoptat săptămâna de lucru de patru zile.

Săptămâna de lucru de patru zile, menită să sporească productivitatea și fericirea lucrătorilor, se răspândește în toate părțile lumii, de la Islanda, la Regatul Unit. Dar Sri Lanka, o țară lovită de criză, conceptul a fost adoptat pentru a face față penuriei paralizante de alimente și combustibil. Țara din Asia de Sud, care se confruntă cu lipsuri pe fondul celei mai grave crize economice din ultimele decenii, a anunțat marți că lucrătorii din sectorul public vor avea concediu în ziua de vineri în următoarele trei luni, fără o reducere a salariului, pentru a le oferi timp să-și planteze propriile culturi. 

”Este oportun să li se acorde oficialilor guvernamentali concediu de o zi pentru a se îngriji de activități agricole în curțile lor sau în altă parte, ca o soluție la penuria alimentară care este așteptată”, a declarat marți Departamentul pentru Informații Guvernamentale, conform CNN

Doar cei din sectorul public și guvernamental vor primi ziua liberă

Se spune că săptămâna mai scurtă va beneficia și de lucrătorii afectați de întreruperile de curent și de întreruperile transportului cauzate de penuria de alimente și gaze. Se crede că în țară există până la 1 milion de lucrători din sectorul public. Cu toate acestea, săptămâna de patru zile nu se va aplica personalului ”serviciilor esențiale” care lucrează în spitale și porturi sau celor din sectoarele de energie și apă.

Guvernul, care este în discuții cu Fondul Monetar Internațional (FMI) pentru un pachet de salvare acordat luna aceasta, este, de asemenea, dornic să încurajeze oamenii să-și ia locuri de muncă în străinătate, astfel încât să poată trimite bani înapoi. Potrivit oficialilor, lucrătorilor din sectorul public li se va acorda concediu fără plată de până la cinci ani ”fără prejudicii”, dacă decid să se angajeze în străinătate.

Săptămâna de lucru de 4 zile, testată în Marea Britanie

Potrivit The Guardian, programul-pilot din Marea Britanie se bazează pe principiul 100% din salariu pentru 80% din timp. Asta înseamnă că angajații vor lucra 80% din timp și vor primi 100% din salariu, dacă mențin productivitatea la 100%.

Companiile participante furnizează produse şi servicii de la educaţie la consultanţă la locul de muncă. Cercetătorii vor lucra cu fiecare organizaţie pentru a măsura impactul asupra productivităţii şi bunăstării angajaţilor.

În Islanda, țară care a introdus reguli privind reducerea programului de lucru cu trei până la cinci ore pe săptămână la acelaşi salariu, un studiu a arătat că angajaţii şi-au menţinut productivitatea chiar dacă au lucrat mai puține ore.

Ministrul Budăi, dezvăluiri despre proiectul săptămânii de lucru de 4 zile

Întrebat despre o astfel de perspectivă în țara noastră, ministrul Muncii (PSD), Marius Budăi a punctat că această posibilitate există deja.

„A fost o lege la Senat. Pentru a ne clarifica, recomand tuturor să citim împreună articolul 113 din Codul Muncii din România. Acest articol prevede clar, are două aliniate, la aliniatul 1 spune cum se face repartizarea programului de lucru în interiorul unei săptămâni. Ne spune că de regulă, deci nu obligatoriu, se fac 8 ore pe zi timp de cinci zile pe săptămână, urmate de două zile nelucrătoare. Al doilea aliniat spune că, în funcției de tipul întreprinderii, prin discuții între angajați și angajator, se poate flexibiliza timpul de lucru în interiorul celor 40 de ore. Eu vă spun că noi deja avem prevederea aceasta în Codul Fiscal și această posibilitate”, a declarat Marius Budăi, în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel