O subvariantă a Omicron duce la creșterea cazurilor și a deceselor în Portugalia
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
O subvariantă a Omicron a crescut numărul cazurilor și deceselor în Portugalia, pe măsură ce Europa se confruntă cu perspectiva unor noi măsuri.

O creștere a cazurilor de Covid-19 și a deceselor în Portugalia, determinată de subvarianta Omicron BA.5, în ciuda temperaturilor calde, determină capitalele din Europa să ia din nou în considerare măsuri împotriva unei pandemii care a început să se estompeze în memoria publică.

Portugalia a confirmat 26.848 de cazuri noi și a înregistrat 47 de decese de Covid miercuri – cel mai mare număr zilnic de decese din 17 februarie, când au fost raportate 51 de decese din cauza bolii.

Tendința contrastează cu situația pandemică din Franța, Germania, Marea Britanie și Spania vecină, unde ratele cazurilor au scăzut în ultimele două luni.

Potrivit cifrelor Ministerului Sănătății portughez, 1.455 de persoane au murit din cauza Covid, când țara a intrat în al șaselea val de pandemie în aprilie și mai.

Cel mai recent raport al Ministerului Sănătății și al Institutului Ricardo Jorge a menționat că „mortalitatea din toate cauzele este peste valorile așteptate pentru perioada anului”, adăugând că a existat „o creștere a mortalității specifice din cauza Covid-19”.

Henrique Oliveira, un matematician din grupul de lucru de monitorizare a pandemiei de la Universitatea din Lisabona, a declarat agenției de presă Lusa că rata infecțiilor sugerează că spitalizările în secțiile și unitățile de terapie intensivă (ICU) vor rămâne ridicate până la sfârșitul lunii iunie.

Portugalia a înregistrat 2.888 de cazuri noi la un milion de persoane în cele șapte zile până la 2 iunie, în timp ce Spania a înregistrat 373 de cazuri noi la un milion în aceeași perioadă.

Spania a înregistrat 199 de decese în cele șapte zile care s-au încheiat pe 29 martie, în scădere față de cele 260 din săptămâna precedentă. Procentul de pacienți cu Covid din spitale a scăzut de la 5,64% la 5,53%, în timp ce proporția pacienților cu Covid din secțiile de terapie intensivă din Spania a scăzut de la 4,25% la 3,98%, conform TheGuardian.

Bilanț coronavirus, 3 iunie 2022. 79 de pacienți la ATI și 3 decese în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 404 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 222 mai mult față de ziua anterioară. 44 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare. 

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 47 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

În ceea ce privește cazurile din străinătate, acestea sunt cazuri ale unor cetățeni care au venit în România fiind infectați în alte țări. Aceste cazuri au fost cuprinse în totalul cazurilor noi nealocate pe județe (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel