Urmărește emisiunea live
Data publicării:

O structură misterioasă mayașă și piramide ascunse au fost descoperite în pădurile tropicale din Mexic / foto în articol

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Într-o zonă izolată a Mexicului, arheologii au folosit imaginile LiDAR pentru a dezvălui structurile de mult pierdute construite de cultura Maya cu secole în urmă. Printre descoperiri se numără piramide uriașe și un centru civic-ceremonial, plus o structură subterană găsită sub un teren sportiv Maya.

Alegeri prezidentiale 2024

Lucrările arheologice recente au fost efectuate de Institutul Național de Antropologie și Istorie din Mexic (INAH) în centrul Campeche, un stat care este renumit pentru ruinele sale antice Maya. Noul proiect s-a concentrat pe o pădure mai puțin studiată numită Rezervația Biosferei Balam Kú, care se întinde pe aproximativ 140 de kilometri pătrați, scrie IFL Science.

Zona este marcată de un teren dur care este dificil de cultivat, așa că, fără a fi surprinzător, găzduiește mai puține așezări și structuri antice în comparație cu regiunile învecinate. Siturile sunt, de asemenea, mai modeste ca stil, prezentând decorațiuni arhitecturale și gravuri minimale.

„Impresia inevitabilă este că cultura Maya din această regiune pe care tocmai am explorat-o a fost considerabil mai puțin elaborată decât cea din Petén, la sud, și regiunile Chenes și Chactún, la nord și la est”, a zis arheologul Ivan Šprajc de la Centrul de Cercetare al Academiei Slovene de Științe și Arte.

Cu toate acestea, cercetătorii au reușit să facă câteva descoperiri semnificative datorită LiDAR, o tehnologie de teledetecție care folosește lasere pentru a dezvălui structuri ascunse sub vegetația densă și captând date topografice precise.

O descoperire importantă a fost un grup de structuri lângă Nadzcaan, un sit descoperit pentru prima dată în anii 1990, cu o piață principală cu o construcție piramidală și un canal de drenaj.

Un alt sit remarcabil prezenta o clădire mare care avea 13 metri înălțime și probabil a servit drept centru civic-ceremonial. Această aşezare, bănuiesc ei, trebuie să fi avut o oarecare „importanţă socio-politică” dată fiind forma clădirii. În partea de est a acestui sit, a fost găsit și un teren de sport care pare că se află deasupra unei substructuri posibil din perioada clasică timpurie (200-600 d.Hr.).

În cele din urmă, un al treilea sit este format din mai multe structuri concentrate pe un deal natural. Lângă piața principală se află o piramidă înaltă de 16 metri înconjurată de mai multe „ofrande”, inclusiv un vârf de silex, resturi de ceramică și un fragment de picior de animal, probabil al unui armadillo sau al unui rozător mare.

Această așezare datează din perioada postclasică târzie (1250-1524 d.Hr.) în ultimele câteva secole, înainte ca America să fie descoperită de spanioli. De asemenea, arată cum culturile umane au reușit să persiste mult timp după dezintegrarea entităților politice complexe la sfârșitul perioadei clasice.

În ultimii ani, tehnologia LiDAR a revoluționat domeniul arheologiei. S-a dovedit a fi deosebit de utilă în America tropicală, unde pădurile au acoperit ruinele multor civilizații precolumbiene, inclusiv așezări extrem de complexe, de dimensiuni enorme.

Un studiu recent a indicat că ar putea exista până la 10.000 de situri arheologice ascunse numai în bazinul Amazonului, înlăturând ideea că regiunea era slab populată înainte de a fi colonizată de europeni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel