O româncă din Afganistan refuză să plece. „Părinții mei sunt terifiați, nu mai au încredere în judecata mea”
Data publicării:
Autor: Andrada Oana
WhatsApp
Imagine de ErikaWittlieb de la Pixabay
Imagine de ErikaWittlieb de la Pixabay
O tânără din Suceava, care lucrează în Afganistan de șapte ani, nu are de gând să plece din țara în care controlul a fost preluat de talibani. 

Ermina S., originară din Suceava, lucrează în Afganistan din iunie 2014. Recent, tânăra a postat un mesaj pe social media, prin care le-a mulțumit prietenilor pentru urările făcute cu ocazia zilei sale de naștere. Totodată, i-a informat că nu are de gând să plece din Afganistan, așa cum au făcut alți români. 

În mod surprinzător, Ermina S. contrazice informațiile apărute în media și online în ultimele zile și susține că se află în siguranță. 

Iată mesajul Erminei:

„Dragii mei,

Mulțumesc pentru urările de ziua mea. Într-adevăr s-a dovedit să fie una memorabilă. Sunt în Kabul, în siguranță, și, în ciuda scenelor de groază filmate la aeroport pe care le vedeți pe ecranele voastre acum, orașul e în mare parte calm, și nu am nici un motiv să plec. Am trecut prin puncte de control talibane fără probleme, chiar ca femeie și ca internațional. Am cumpărat legume în bazar, am vorbit cu negustori. Magazinele sunt deschise, electricitatea și telecomunicațiile funcționează. Nu am fost amenințată direct.

Ceea ce nu am nevoie de la voi e presiune cum că ar trebui să plec – nu am cum la momentul acesta, din cauza situației de la aeroport, chiar dacă aș vrea, și nu vreau să plec în primul rând. Sunt în siguranță. Într-adevăr, situația este fluidă, șocantă pentru mulți, și mulți afgani au îngrijorări legitime în privința propriei persoane.

În mod tragic, comunitatea internațională, inclusiv unele ambasade vestice care erau privite de mulți prieteni afgani ca bastioane ale drepturilor omului și ale securității, au fugit. Câteva țări au impus un regim neanunțat de sancțiuni care va afecta civilii afgani cel mai mult, și nu noua administrație. Băncile, rezervele de bani pentru populație, și situația economică în general sunt cea mai mare îngrijorare acum.

Ce am nevoie de la voi e încredere în valoarea asistenței umanitare și de dezvoltare în Afganistan, și susținere și răbdare pentru mine personal.”

„Părinții mei sunt terifiați”

În continuare, Ermina S. acuză presa internațională că haosul de la aeroport a fost cauzat de 'reportajele iresponsabile'. De asemenea, ea precizează că părinții ei au încetat să mai aibă încredere în abilitatea sa de a-și aprecia mediul de operare. 

„Pentru cei care lucrează în mass media, trebuie să realizați că titluri ca și sunt periculoase. Haosul de la Aeroportul Internațional Hmid Karzai în acest moment se datorează reportajelor iresponsabile, care sunt imediat preluate de presa afgană.

Într-o măsură cel puțin, Emiratul Islamic al Afganistanului (Talibanii) nu au câștigat militar, ci au învins într-o bătălie a narativelor. Asta a fost posibil datorită mass mediei alarmiste, alimentată de o strategie vestică nefericită de a accelera prin subminarea legitimității fostului guvern. Zvonurile se transformă în fapte prin jurnalism înfometat, și asta a inclus publicații vestice reputabile. Uneori mă întreb, sincer, cum anumite articole au trecut printr-un proces editorial. În mod significativ, aceste reportaje creează îngrijorări și presiune pe internaționalii rămași aici din partea familiilor și prietenilor de acasă. Personal, am fost contactată de sute de persoane care mi-au spus să plec și cum să plec – m-am chinuit să-mi amintesc cine sunt aceste persoane, în multe cazuri.

Părinții mei sunt terifiați de această narativă unilaterală, și au încetat să aibă încredere în abilitatea mea de a-mi aprecia mediul de operare chiar dacă sunt de peste șapte ani în această țară și acest oraș, majoritatea timpului în afara unei baze militarizate și responsabilă pentru propria siguranță și cea a angajaților mei. Sunt disponibilă, în măsura în care timpul îmi permite și off the record, să vorbesc cu oricine din media.”, a mai scris Ermina S, potrivit Monitorul de Suceava.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel