
Potrivit publicației americane New York Times, o rachetă de fabricație americană lansată de forțele ucrainene a rănit trei civili în estul Ucrainei în septembrie, potrivit mărturiilor rezidenților și resturilor rachetei care au fost recuperate de la fața locului, marcând un caz rar în care armele furnizate de SUA au fost legate de victimele civile în conflictul de nouă luni.
Potrivit sursei citate, la fața locului au mers și jurnaliștii NY Times care au analizat rămășițele de moloz și fragmente metalice rămase în urma impactulu. Bazându-se pe miniancheta jurnaliștilor și pe mărturiile localnicilor s-a anunțat că o rachetă de fabricație americană pe care forțele ucrainene au tras-o a lăsat trei civili răniți în estul Ucrainei.
”Trei persoane au fost rănite, spun ei. Nici un mort. A lovit apartamentul în care nu locuiește nimeni, iar în următorul, oamenii au fost răniți”, a spus Olga Vasylivna, un locuitor din acea zonă.
Localnicii au dezvăluit că pe 26 septembrie, în jurul orei 6 dimineața, o rachetă anti-radiații de mare viteză AGM-88B, care este trasă dintr-un avion de luptă și vizează ținte terestre precum radar și sisteme de apărare aeriană, a fost folosită într-un atac asupra orașului ucrainean Kramatorsk.
În timpul războiului, Ucraina se bazează pe sisteme de apărare aeriană, dintre care unele tocmai au fost livrate de aliații occidentali. Cu câteva zile în urmă, oficiali din SUA și Polonia au afirmat că o rachetă de fabricație rusă care a trecut granița de vest a Poloniei și a ucis două persoane a fost probabil o muniție de apărare aeriană trasă de Ucraina ca răspuns la un presupus atac aerian rusesc.
Primele linii ale conflictului din Ucraina au devenit marcate de un baraj aproape constant de muniții și este adesea imposibil de identificat marca și originea acestor arme. Mii de gloanțe, obuze de artilerie și rachete au fost trase, în timp ce armele continuă să se reverse în țară, mai adaugă sursa citată.
Citește și:
Șeful NATO: Rachetele căzute în Polonia erau ucrainene, dar Rusia este de vină
Jens Stoltnberg, secretarul general al NATO, a vorbit despre incidentul de la granița polono-ucraineană:
„Exploziile de ieri au avut loc după ce Rusia a lansat un val de rachete asupra Ucrainei. NATO și-a crescut vigilența în Flancul de Est încă de la începutul războiului.
Investigațiile continuă asupra acestui incident și trebuie să așteptăm să vedem care vor fi rezultatele. Nu avem niciun indiciu că ar fi un atac intenționat și nu avem niciun indiciu că Rusia s-ar pregăti să atace alte state NATO. Din analiza noastră preliminară pare că incidentul a fost cauzat de rachete ucrainene care au fost lansate pentru a intercepta un atac rusesc. Nu este vina Ucrainei, Rusia are toată responsabilitatea deoarece continuă acest război ilegal împotriva Ucrainei“, a spus Stoltenberg.
Andrzej Duda: Nimic nu indică faptul că a fost un atac asupra Poloniei. E foarte probabil ca racheta să fi venit din Ucraina
Președintele polonez Andrzej Duda spune că este „foarte probabil” ca racheta care a lovit un sat de graniță polonez să provină de la apărarea aeriană a Ucrainei.
„Absolut nimic nu indică faptul că acesta a fost un atac intenționat asupra Poloniei... Este foarte probabil să fi fost o rachetă folosită în apărarea antirachetă, ceea ce înseamnă că a fost folosită de forțele de apărare ale Ucrainei”, a spus el reporterilor, conform Al Jazeera (vezi video AICI).
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Ea este Camelia, tânăra din Focșani găsită moartă într-o maşină. Era mamă a trei copii. Soțul femeii: Trebuia să fiu eu în locul tău - Foto
- HOROSCOP: Ce aduce Luna Plină în Berbec, din 29 septembrie. Cei mai afectați: Berbec, Rac, Balanță și Capricorn
- Răzvan Pascu recunoaște tot după ce ”savanta” Olivia Steer a mărturisit că prietenii săi au luat enteroviroză de la dârele albe lăsate de avion
- Alex Velea, adus la Jilava. Cum a ajuns artistul în spatele gratiilor
- Nouă decizie în cazul lui Călin Donca, după ce omul de afaceri a depus contestație pentru a fi lăsat în libertate
- Consumul de pește poate ajuta la sănătatea inimii. Care sunt cei mai buni pești, potrivit Harvard
- Un câine a fost ajutat de crocodili să iasă dintr-o mlaștină. Imaginile sunt de necrezut (VIDEO)
- Horoscop 26 septembrie: Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia care ar trebui să facă economii. Buzunarul va fi afectat!
- Bulgaria trece la Euro în 2025. Când intră şi România? Adrian Negrescu spune ce rol joacă măsurile fiscale adoptate de Guvernul Ciolacu
- Trei vieți salvate de bărbatul din Arad care a fost împușcat în cap. Familia a fost de acord cu prelevarea organelor