Data actualizării:
Data publicării:

O rachetă gigantică a companiei lui Elon Musk a decolat în cel mai reușit test de lansare de până acum

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Nava Starship a companiei SpaceX și-a finalizat aproape în întregime zborul de testare după ce a fost lansată cu succes.  

Racheta a ieșit de pe rampa de lansare din Texas, s-a separat de "Super Heavy Booster" și a început să se deplaseze la o altitudine de 233 de km.

Dar în cele din urmă a fost distrusă când a reintrat în atmosferă, a precizat compania.

Cu toate acestea, este totuși cel mai de succes zbor de testare a navei spațiale de până acum.

Starship este cea mai mare și mai puternică rachetă din lume, cu o înălțime de aproape 120 de metri, și este destinată să transporte astronauți pe Lună în acest deceniu.

Este suficient de mare pentru ca SpaceX să spună că "va putea transporta până la 100 de persoane în zboruri interplanetare de lungă durată".

În cele din urmă, Elon Musk, fondatorul și CEO-ul miliardar al SpaceX, vrea ca Starship să zboare spre Marte.

Fiecare zbor de testare efectuat de SpaceX îi aduce mai aproape.

Acesta este cel de-al treilea test al Starship.

"A fost liniștitor să vedem cum atât boosterul, cât și nava stelară au supraviețuit separării, ceea ce a eșuat data trecută"

Prima dată când racheta gigantică a fost lansată în aprilie 2023, aceasta a explodat la mai puțin de patru minute după un zbor planificat de 90 de minute.

Următoarea lansare din noiembrie a durat aproximativ opt minute înainte de a exploda.

Musk a declarat că racheta ar trebui să zboare în sute de misiuni fără echipaj înainte de a transporta primii oameni.

Zborurile de testare de anul trecut au fost concepute pentru a arăta că cele două etape ale navei spațiale se pot separa după lansare.

Zborul de astăzi a avut ca scop încercarea de a deschide ușa încărcăturii utile și de a reaprinde un motor în spațiu.

Dr. Daniel Brown, expert în astronomie la Universitatea Nottingham Trent, a declarat: "A fost liniștitor să vedem cum atât boosterul, cât și nava stelară au supraviețuit separării, ceea ce a eșuat data trecută".

"Se pare că am pierdut Starship, deoarece nu a finalizat coborârea completă, dar SpaceX nu a avut niciodată intenția de a recupera racheta", mai spune Brown.

Înainte de decolare, Kate Tice, comentatoarea SpaceX, le-a reamintit telespectatorilor: "Astăzi este încă doar un test. Orice date primite ne vor ajuta să ne îmbunătățim".

"Aesta este scopul testelor de zbor. Ele ne învață despre limitele proiectului nostru și ne îmbunătățesc înțelegerea vehiculului", a adăugat Siva Bharadvaj. 

Administratorul NASA, Bill Nelson, a felicitat SpaceX pentru succesul lansării.

El a scris pe Twitter: "Nava spațială s-a lansat spre ceruri. Împreună, facem pași mari prin Artemis pentru a readuce omenirea pe Lună - apoi privim mai departe spre Marte".

SpaceX spune că Starship va transporta în cele din urmă încărcături pe Marte pentru a "construi orașe" pe această planetă, iar NASA îi acordă un rol central în cadrul programului Artemis, care își propune să trimită astronauți pe Lună pentru prima dată după mai bine de 50 de ani, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel