O posibilă reluare a relațiilor economice între SUA și Belarus
Într-o vizită recentă, secretarul de stat american, Mike Pompeo a declarat că SUA ar putea livra Belarusului petrolul de care are nevoie pentru a funcționa.
În prezent, Belarusul se află într-o răcire a relațiilor diplomatice cu Rusia, principalul său aliat. Belarusul s-a aflat într-o relație economică strânsă cu Rusia pentru mai bine de 30 de ani, bazată pe importul de petrol. Însă recent, având în vedere presiunea exercitată de Rusia pentru o integrare mai strânsă a acestei țări, cele două state nu au reușit să ajungă la un acord pentru furnizarea de petrol pentru anul 2020.
Relațiile între Belarus și SUA s-au ameliorat în ultimii ani, însă nu suficient pentru a ridica sancțiunile asupra țării. Aceste sancțiuni au fost aplicate în 2006 din cauza unor griji referitoare la falsificarea alegerilor și violarea drepturilor cetățenilor. Secretarul de stat SUA de la acea vreme, Condoleezza Rice, a declarat că Belarusul este ultimul stat dictatorial din Europa.
În acest context, nici un secretar de stat SUA nu a mai vizitat Belarusul pentru mai mult de 25 de ani, din cauza relațiilor tensionate cu Președintele Alexander Lukashenko (în funcție din anul 1994).
După o întâlnire ce a avut loc la Minsk cu Ministrul Afacerilor Externe din Belarus, Vladimir Makei, Mike Pompeo a declarat că SUA ar putea furniza petrol Belarusului la „prețuri competitive”: „Suntem cel mai mare producător de energie din lume, tot ceea ce trebuie să faceți este să ne sunați”, a declarat Pompeo.
Pompeo a mai spus că cele două țări ar putea schimba ambasadori în curând, dar că ar mai fi foarte multe de făcut până la ridicarea sancțiunilor impuse de SUA: „SUA prioritizează respectul drepturilor omului, o societate civilă puternică și libertatea presei în toate colțurile lumii. Progresele suplimentare din aceste domenii sunt singura modalitate pentru a ridica sancțiunile”.
Acesta a mai adăugat că este conștient că Belarusul are relații diplomatice strânse cu Rusia și că nu va fi forțată să aleagă între Washington și Moscova, dar că această națiune nu ar trebui să fie forțată să depindă de vreun partener pentru prosperitate sau siguranță.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News