O pictură de acum 2000 de ani, descoperită în zona Pompeii, i-a luat prin surprindere pe arheologi dar şi pe restauratorii care, iniţial, au confundat platoul cu o plăcintă. La o analiză mai atentă se pot observa ingredientele specifice de pe o pizza, probabil măsline care se găseau la discreţie în zonă, ierburi aromatice, carne şi poate ciuperci. Sunt specialişti care spun că în pictură nu apare, de fapt, o pizza. Pentru că pizza a apărut în meniul nostru la începutul anilor 1900, ci mai degrabă ar fi focaccia, strămoşul pizzei, o specialitate care se mânca des în Roma Antică.
Ceea ce se credea iniţial a fi o pizza, aşezată alături de o cupă de vin şi un vas cu fructe, se poate vedea cu ochiul liber într-un tablou vechi, descoperit de arheologi la Pompeii, în apropiere de Napoli. Fresca a fost găsită în urma noilor săpături, pe pereții unei vechi case pompeiane.
Evident că nu este vorba strict de o pizza, așa cum o cunoaștem cu toții, în ziua de astăzi, chiar dacă pare să aibă toate ingredientele clasice pe ea (deducem din petele de culoare), însă la o vedere mai atentă par să lipsească roșiile și mozzarella.
„Ceea ce vedem în această pictură seamănă cu o pizza, dar în mod evident nu este una, deoarece lipsesc unele dintre ingredientele sale caracteristice, cum ar fi roşiile şi mozzarella”, a explicat într-un comunicat conducerea sitului inclus în patrimoniul mondial UNESCO.
Sembra una pizza, quello che si vede su un dipinto pompeiano di 2000 anni fa, ma ovviamente non lo può essere, a rigore, dato che mancavano alcuni degli ingredienti più caratteristici, ovvero pomodori e mozzarella. @LionTelevision@MiC_Italia pic.twitter.com/lBbbPjHNpX
— Pompeii Sites (@pompeii_sites) June 27, 2023
Acest tip de reprezentări, cunoscut în Antichitate sub numele grecesc de „xenia”, a fost inspirat de „darurile de ospitalitate”, oferite oaspeţilor conform unei tradiţii greceşti care datează din perioada cuprinsă între secolele III şi I î.Hr. „Este imposibil să nu te gândeşti la pizza, apărută ca un fel de mâncare 'sărăcăcios' în sudul Italiei, care a cucerit acum lumea şi este servită chiar şi în restaurantele cu stele”, a comentat directorul sitului Pompeii, germanul Gabriel Zuchtriegel.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
- SRI face angajări. Posturile pentru care puteți aplica. Vă puteți înscrie în cursă până la finalul lunii mai
- Micii pe care îi mâncăm nu mai au nicio legătură cu micii adevărați. Ingredientul care lipsește cu desăvârșire. Medicul Alin Popescu: Aș da o lege să se schimbe compoziția
- BANCUL ZILEI: Ardeleanul și avocatul...
- Cât a plătit o mămică pentru 3 felii de cozonac la supermarket: Nici nu-ți vine să-l mai mănânci / video
- Numerologul Romeo Popescu, previziunile pentru luna mai, în funcție de cifra destinului: Cine are idei geniale și face rost de bani
- Dedesubturile pensionării lui Iohannis. Chirieac: Acest lucru e un mare secret pentru mine
- Cea mai mare inutilitate din București. Primarul de sector care credea că va da lovitura și turiștii vor lua cu asalt construcția
- Vacanța ieftină în Istanbul nu mai există! ”Prețurile de acum încolo vor fi exagerate”. Ce notă de plată a primit o familie de români cu un copil mic după masa de prânz
- Cântec comunist pus pe manele. Parodia pe 1 Mai pe care să o asculți la grătar /video
- SONDAJ de ultimă oră pentru Primăria Capitalei: Procentul celor 27% pe care-i vor și de care se tem, deopotrivă, candidații