Data actualizării:
Data publicării:

O nouă reuniune a Task-force-ului pentru gestionarea situaţiei din Ucraina - sâmbătă, la Palatul Victoria

Autor: Andrei Itu | Categorie: Politica
WhatsApp
Guvernul României
Guvernul României
O nouă reuniune a Task-force-ului pentru gestionarea situaţiei generate de agresiunea militară rusă din Ucraina are loc sâmbătă, la Palatul Victoria. 

Premierul Nicolae Ciucă conduce această şedinţă, programată de la ora 10,00, a anunţat Biroul de presă al Guvernului.

Din acest grup de lucru fac parte ministrul Apărării, Vasile Dîncu, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, ministrul de Interne, Lucian Bode, ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, ministrul Muncii, Marius Budăi, secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu, şi şeful Cancelariei prim-ministrului, Mircea Abrudean. Sâmbătă este a 24-a zi de conflict militar în Ucraina. 

Citește și Zelenski îndeamnă Moscova la discuţii serioase pentru a evita pierderi pe mai multe generaţii

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat sâmbătă un apel Moscovei, afirmând că este 'timpul' să discutam despre 'pace şi securitate', deoarece în caz contrar consecinţele pentru Rusia vor fi resimţite mai multe generaţii, notează AFP. 

'Negocieri legate de pacea şi securitatea pentru Ucraina sunt singura şansă a Rusiei de a minimiza daunele cauzate de propriile greşeli', a declarat Volodimir Zelenski într-un videoclip postat pe Facebook, filmat noaptea pe o stradă părăsită. 'Este timpul să ne întâlnim. E timpul să discutăm. Este timpul să restabilim integritatea teritorială şi justiţia pentru Ucraina', a pledat şeful statului.

'În caz contrar, a avertizat el, pierderile pentru Rusia vor fi de aşa natură încât va fi nevoie de mai multe generaţii ca să-şi revină'.

Runde de negocieri

Mai multe runde de negocieri între Kiev şi Moscova au avut loc faţă în faţă şi prin videoconferinţă de la invazia rusă a Ucrainei lansată la 24 februarie.

Cea mai recentă, a patra, s-a deschis luni la nivelul delegaţiilor care negociază de la distanţă. Şeful delegaţiei ruse a anunţat vineri că a remarcat o 'apropiere' a poziţiilor în chestiunea unui statut neutru al Ucrainei - ca Suedia şi Austria - şi progrese în ceea ce priveşte demilitarizarea ţării.

'Subiectul statutului de neutralitate al Ucrainei şi al neaderării acesteia la NATO este unul din punctele-cheie ale negocierilor, este punctul în care părţile şi-au apropiat poziţiile cât mai mult posibil', a spus Vladimir Medinski, citat de agenţiile ruse. Cu toate acestea, el a remarcat 'nuanţe' cu privire la 'garanţiile de securitate' cerute de Ucraina. Dar unul dintre membrii delegaţiei ucrainene, consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak, a indicat pe Twitter că 'declaraţiile părţii ruse sunt doar cererile lor de la început şi nimic mai mult'.

'Poziţia noastră nu s-a schimbat'

'Poziţia noastră nu s-a schimbat: încetarea focului, retragerea trupelor (ruse) şi garanţii puternice de securitate cu formule concrete', a scris el. Miercuri, Ucraina a apreciat că în discuţiile ruso-ucrainene persistă 'contradicţii profunde', dar un 'compromis' este în continuare posibil. Vezi articolul inițial aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel