Data publicării:

O nouă platformă de televiziune - Freesat, în teste pentru a se lansa în România

Autor: DCNews Team | Categorie: Arhiva
WhatsApp
turn televiziune
turn televiziune

Alegeri prezidentiale 2024

Reprezentantul operatorului de sateliţi Eutelsat în România, Şerban Beleneş, a solicitat înregistrarea mărcii Freesat la OSIM, el confirmând existenţa unui proiect pilot al unei noi platforme de televiziune prin satelit.

În mod concret, Şerban Beleneş a solicitat Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM), în nume personal, înregistrarea mărcii Freesat, la sfârşitul lunii iulie, scrie Mediafax.

Solicitarea de înregistrare a mărcii Freesat s-a făcut pentru clasa "Difuzarea programelor de radio şi televiziune; închirierea de echipament pentru recepţia programelor de radio şi televiziune".

Şerban Beleneş, reprezentantul în România al Eutelsat, a confirmat existenţa unui proiect pilot al unei platforme prin satelit, pe care sunt difuzate în prezent circa 30 de televiziuni româneşti, printre care canalele TVR (inclusiv cele regionale), posturile Pro TV S.A., televiziunile trustului Intact, dar şi Naţional TV, Realitatea TV, Prima TV etc. Totodată, pe platforma de satelit sunt difuzate implicit televiziunile free-to-air (libere la retransmisie), respectiv circa 500 de programe.

Posturile româneşti care sunt difuzate în prezent în proiectul pilot şi-au dat acordul să fie retransmise pe platforma Freesat doar în faza aceasta a testelor. Există posibilitatea ca, în condiţiile în care platforma se va lansa, în oferta acesteia să nu se regăsească televiziunile menţionate mai sus.

Beleneş a refuzat să facă alte comentarii despre modelul de business cu care vrea să intre pe piaţă noua platformă de satelit, "din motive de confidenţialitate".

Totuşi, surse au declarat că în condiţiile în care piaţa de distribuţie de televiziune din România este aproape saturată, strategia noii platforme de televiziune prin satelit ar fi folosirea televiziunilor deja existente pe satelit şi utilizarea unei tehnologii noi, care ar duce la costuri de distribuţie mai mici decât cele de pe piaţă.

În derularea acestui proiect, un partener al Eutelsat este şi compania eVision din Ungaria, care asigură servicii de uplink (ridicare a semnalului la satelit, n.r.).

Dacă proiectul va fi lansat, Freesat va fi cea de-a şasea platformă digitală (Direct to Home - DTH) din România, alături de Digi TV (operată de compania de cablu RCS & RDS), Focus Sat (operată de compania de cablu UPC), Dolce (operată de Romtelecom), AKTA (operată de Digital Cable Systems şi preluată în acest an de Romtelecom) şi Boom TV (operată de DTH Television Grup şi preluată anul acesta de Romtelecom).

Compania franceză Eutelsat este unul dintre cei mai importanţi furnizori de servicii de satelit din lume. Compania, înfiinţată în anul 1997, cu o investiţie a mai multor guverne europene, deţine 27 de sateliţi. În prezent, sateliţii Eutelsat transmit 3.800 de televiziuni şi 1.100 de radiouri, pentru peste 200 de milioane de case conectate la cablu. Eutelsat este satelitul tradiţional folosit de Televiziunea Publică din România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel