O nouă criză: Efecte economice devastatoare
Prăbușirea neașteptată a petrolului este, pe termen scurt, o alinare pentru buzunarele a milioane de consumatori, dar, pe termen lung, are efect devastator și chiar catastrofal penru țările care depinde de producția de petrol, relatează BBC Mundo, citat de Agerpres.
Frânarea investiţiilor petroliere în 2015 a atins cifre şocante. Investiții de circa 380 miliarde dolari în mari proiecte au fost anulate sau amânate la nivel mondial. Sunt investiţii care au dispărut de pe piaţa mondială din cauza unor preţuri ale petrolului care au ajuns sub pragul de 30 dolari/baril, de la un nivel de 100 dolari/baril, în mai puţin de un an.
Impactul pierderilor din toate aceste proiecte se va măsura în zeci de mii de locuri de muncă pierdute şi în miliarde de dolari mai puţin în impozite pentru ţările care aşteptau profituri din această producţie.
Acest colaps al investiţiilor va duce la o producţie zilnică de petrol mai mică în noi zăcăminte. Schimbările de planuri vor determina o întârziere în exploatarea a 2,9 milioane barili pe zi până în deceniul următor, semnalează Wood Mackenzie. Printre magaproiectele suspendate în a doua jumătate a anului trecut se numără Câmpul de gaz Golfinho din apele Mozambicului, a doua fază a proiectului Kashagan din Kazahstan, cu rezerve de 4,5 miliarde barili.
Cazul cel mai paradoxal este, se pare, cel al Statelor Unite ale Americii. Economia americană, în ansamblul său, a beneficiat de un mare impuls în urma scăderii preţurilor la energie, însă industria sa petrolieră a primit o lovitură puternică. SUA, împreună cu Canada, Kazahstan, Nigeria şi Norvegia sunt ţările cu cea mai mare producţie suspendată, totalizând circa 90% din proiectele menţionate în studiu. Iar viitorul apropiat nu este prea promiţător.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News