Data publicării:

O navă de război americană și-a folosit ”ultima linie de apărare” pentru a distruge o rachetă lansată de rebelii Houthi

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Captură de ecran / Foto: Video Youtube AiirSource Military
Captură de ecran / Foto: Video Youtube AiirSource Military

Un atac al rebelilor Houthi asupra unei nave de război a SUA a fost respins.

Distrugerea unei rachete a rebelilor Houthi de către o navă de război a SUA în Marea Rosie marchează prima utilizare în acest conflict a unui sistem avansat denumit ”ultima linie de apărare” a Marinei.

Sistemul Phalanx (CWIS) a fost desfășurat de distrugătorul USS Gravely al Marinei marți seară împotriva a ceea ce oficialii americani au declarat că a fost o rachetă de croazieră care s-a apropiat până la o milă de navă și, prin urmare, la câteva secunde de impact.

Sistemul automatizat Phalanx dispune de tunuri Gatling care pot trage până la 4.500 de gloanțe de 20 de milimetri pe minut, atacând proiectile sau alte ținte la o distanță extrem de mică.

”Sistemul de armament Phalanx este o armă cu tragere rapidă, controlată de un calculator și ghidată prin radar, care poate învinge rachetele anti-navă și alte amenințări apropiate, pe uscat și pe mare”, afirmă producătorul Raytheon pe pagina de internet intitulată ”Ultima linie de apărare”.

Zeci de atacuri ale rebelilor Houthi

Navele de război americane au oprit zeci de atacuri anterioare ale rebelilor Houthi folosind sisteme de apărare cu rază mai lungă de acțiune, probabil rachete Standard SM-2, Standard SM-6 și Evolved Sea Sparrow, spun analiștii. Aceste rachete își aleg țintele la distanțe de 8 mile (aproximativ 12 kilometri) sau mai mult.

Tom Karako, director al proiectului de apărare antirachetă de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, a declarat că este ”îngrijorător” faptul că racheta Houthi a ajuns atât de aproape de o navă de război americană.

”Dacă se deplasează cu o viteză destul de bună, o milă se traduce în nu foarte mult timp”, a declarat Karako, conform CNN.

Analistul Carl Schuster, fost căpitan al Marinei americane, a declarat că racheta Houthi, care se deplasa cu aproximativ 600 mph (965 km/h), era probabil la aproximativ 4 secunde de a lovi nava de război americană atunci când a fost distrusă de ceea ce a fost probabil o rafală de mitralieră de 2 sau 3 secunde a sistemului Phalanx al navei Gravely.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel