Data publicării:

O ''minune biologică'', vizibilă din spaţiu - descoperire în Brazilia

Autor: Mircea F. Cristian | Categorie: Lifestyle
WhatsApp

O ''minune biologică'', vizibilă din spaţiu, creată de termite, a fost descoperită în Brazilia.

Termitele au creat o minune a lumii cu o vechime similară cu cea a piramidelor, care întrece scara monumentelor din Egiptul Antic, au anunţat cercetătorii din Marea Britanie care au făcut descoperirea, citaţi marţi Press Association. Muşuroaiele de termite, unele dintre ele încă locuite, situate în nord-estul Braziliei, se întind pe o suprafaţă aproape cât cea a Marii Britanii şi sunt vizibile din spaţiu.

Aceste formaţiuni sunt rezultatul săpăturilor lente şi constante de pasaje subterane interconectate cu o vechime de până la 4.000 de ani, potrivit unui studiu realizat pe mostre de sol. De-a lungul mileniilor, insectele ingenioase au depozitat cantităţi uriaşe de sol şi au creat astfel circa 200 de milioane de muşuroaie cu formă conică, fiecare având o înălţime de aproximativ 2,5 metri şi un diametru de aproximativ 9 metri. Laolaltă, aceste muşuroaie ocupă o suprafaţă de 230.000 de kilometri pătraţi.

Zece kilometri cubi de pământ

La nivelul solului, muşuroaiele termitelor sunt greu vizibile printre tufişurile ţepoase de caatinga, unice în această regiune semi-deşertică, însă ele pot fi observate pe imaginile satelitare Google Earth. Aceste coline au fost produse de o singură specie de termite care au excavat o reţea masivă de tunele pentru a ajunge la frunzele moarte şi pentru a se hrăni în siguranţă direct din substratul pădurii, a explicat conducătorul studiului, profesor Stephen Martin de la Universitatea Salford.

Cantitatea de sol excavată depăşeşte zece kilometri cubi, echivalentă cu de 4.000 de ori cât Marea Piramidă din Giza, şi reprezintă una dintre cele mai mari structuri construite de o singură specie de insecte, a adăugat el. Oamenii de ştiinţă au colectat mostre de sol prelevate din mijlocul a unsprezece dintre aceste muşuroaie şi au estimat vechimea lor cu ajutorul tehnologiilor de datare. Rezultatele, publicate în jurnalul Current Biology, au demonstrat că aceste coline au fost formate în urmă cu între 690 şi 3.820 de ani.

O minune biologică 'neştiută'

Muşuroaiele de termite au o structură internă complexă, cu numeroase guri de aerisire şi tuneluri ce servesc drept sistem de ventilaţie pentru cuiburile din subteran. Formaţiunile cercetate de oamenii de ştiinţă nu sunt relicve abandonate. Constructorii lor, toţi membri ai speciei de termite Syntermes dirus, încă formează colonii vaste care populează circa şaizeci de muşuroaie, potrivit concluziilor studiului. Este incredibil că în zilele noastre poate fi descoperită o minune biologică 'neştiută', de o asemenea dimensiune uriaşă şi cu o astfel de vechime, care există în prezent şi este ocupată, a adăugat profesor Martin.

Multe întrebări cu privire la coloniile de termite rămân însă fără răspuns, au precizat cercetătorii. Spre exemplu, tentativele de explorare a coloniilor cu ajutorul instrumentelor optice nu au reuşit să localizeze nici măcar o cameră regală în care stă regina unei colonii. De asemenea, muşuroaiele sunt dispuse într-o manieră ciudat de regulată, ce nu pare să fi fost determinată de ciocnirile agresive între colonii vecine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel