O importantă organizație cere desființarea STS
Autor: DCNews Team | Publicat pe: 22 ian 2014, 19:53
WhatsApp
STS
STS

Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki solicită desfiinţarea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale. Reprezentanții organizației arată că evenimentele care au avut loc după accidentul aviatic din Apuseni nu au făcut decât să releve "inutilitatea STS ca structură specială de telecomunicaţii cu regim de serviciu secret/de informaţii".

Într-un comunicat de presă remis miercuri, APADOR-CH transmite că a formulat, încă din 2006, observaţii cu privire la pachetul de legi privind securitatea naţională şi a cerut public desfiinţarea STS, pe motiv că Serviciul nu-şi justifică existenţa ca structură independentă, militarizată şi inclusă în categoria serviciilor "secrete" de informaţii din sistemul naţional de apărare. "Unul dintre motivele acestei solicitări este, pe lângă evitarea risipei de bani publici, şi riscul unei lipse de coordonare în situaţii cu adevărat speciale, din cauza multitudinii de servicii secrete care funcţionează pe teritoriul ţării. Evenimentele care au urmat accidentului aviatic din 20 ianuarie 2014, când victimele, aflate într-o zonă montană, nu au putut fi localizate după semnalul telefoanelor mobile decât cu o aproximaţie de câteva zeci de kilometri pătraţi, nu au făcut decât să releve inutilitatea STS ca structură specială de telecomunicaţii cu regim de serviciu secret/de informaţii", se arată în comunicatul citat de Mediafax.

Transformarea STS

APADOR-CH consideră că este necesară desfiinţarea STS şi transformarea sa dintr-o structură informativă într-o simplă unitate tehnică, fie în cadrul Ministerului pentru Societatea Informaţională, fie în subordinea Guvernului, urmând ca banii publici economisţi prin această transformare să fie utilizaţi în domenii care servesc interesul cetăţenilor - spre exemplu, în sănătate sau educaţie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?