O importantă galerie de artă contemporană din Berlin îşi opreşte iluminatul exterior
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
O importantă galerie de artă contemporană din Berlin îşi opreşte iluminatul exterior
O importantă galerie de artă contemporană din Berlin îşi opreşte iluminatul exterior
Apropiata criză energetică cu care Germania riscă să se confrunte la iarnă a dus la oprirea instalaţiei de iluminat montată pe faţada unuia dintre cele mai importante spaţii cultural-artistice din Berlin, transmite DPA.


Hamburger Bahnhof, o galerie naţională de artă contemporană din Berlin, a anunţat marţi că va opri luminile sale cu neon utilizate în cadrul instalaţiei artistice "Untitled", realizată de Dan Flavin, care decorează faţada acestei clădiri încă de la inaugurarea sa din 1996.

Tuburile albastre de neon montate pe coloane şi luminile verzi de pe arcadele acestei faţade în stil neoclasic reprezintă elemente distinctive ale muzeului berlinez şi ajută clădirea să fie vizibilă de la mare distanţă.

"Este important ca noi, în calitatea noastră de muzeu renumit pe plan internaţional, să dăm un exemplu în situaţia actuală şi să ne aducem contribuţia la economisirea unor resurse limitate", a declarat Till Fellrath, codirector al Hamburger Bahnhof.

Potrivit reprezentanţilor galeriei berlineze, instalaţia creată de Dan Flavin nu a mai fost oprită din ziua inaugurării sale.

Ei au mai spus că se aşteaptă ca această măsură privind economia de electricitate să fie aplicată pe toată durata iernii şi să dureze până la sfârşitul lunii martie.

Reducerea livrărilor de gaze naturale ruseşti, consecinţă a războiului din Ucraina, a obligat Germania să îşi restructureze rapid mixul naţional energetic, provocând creşterea bruscă a costurilor pentru electricitate şi îngrijorări legate de încălzirea locuinţelor şi a spaţiilor publice în perioada de iarnă. 

Citește și - Cinci sfaturi simple ca să economisiți bani la facturi

Ionuț Georgescu, expert în economie circulară, a explicat în cadrul emisiunii iBani de la Pro TV cum putem economisi bani la facturi, în contextul actualei crize energetice. În primul rând, expertul recomandă să începem cu gesturile mici, de exemplu să ne uităm la modul în care ne spălăm pe dinți dimineața și să închidem apa în timp ce ne spălăm, dacă nu am făcut-o deja. Este recomandat să fie limitat și timpul petrecut la duș. Alte cinci sfaturi pentru a economisi la facturile la gaze și electricitate sunt:

1. Reducerea temperaturii interioare cu 1-2 grade. Facturi mai mici cu până la 7%.

2. Schimbarea becurilor. Becurile LED consumă de 7 ori mai puțin.

3. Repararea ușilor și a geamurilor neetanșe. Până la 15% din căldură se pierde prin astfel de locuri.

4. Scoaterea aparatelor din priză atunci când nu le folosim. Consumul poate fi redus cu până la 10%.

5. Spălarea rufelor la temperaturi scăzute. Reducerea consumului mașinii de spălat poate fi redus cu până la 40%.

Cum să economisești curent electric pentru a te încadra în cei 255 de kilowaţi

Nu este greu să treci peste consumul celor 255 de kilowaţi lunar la energie electrică, prag unde se află plafonul impus de Guvern, ca să beneficiezi de reducere. Andrei Orban, specialist în energie, a explicat cum ne putem încadra în consumul celor 255 de kWh şi cum putem reduce consumul lunar în casă, scrie Ziarul de Iași. Toată lumea are un frigider, iar acest aparat consumă circa 42 kWh, consum mediu pe lună. O mașină de spălat vase înseamnă cam 18 kWh pe factură. Sunt puțini cei care știu că o plită electrică face gaură mare în consum. Ar trebui chiar să renunțăm la ea, spun specialiştii: 120 de kilowați lunar. Cuptorul electric, cel pe care mai toată lumea îl are, consumă în medie 66 de kilowați.

"Practic, trebuie să ne schimbăm parte din obișnuințele de consum și aș începe prin a spune că ar trebui să ne înlocuim becurile din casă. Statisticile și analizele spun că o treime din factura la curent, din cei 255 kWh pe care trebuie să ajungem să nu-i consumăm, este compusă din consumul iluminatului. Deci becurile trebuie schimbate neapărat cu becuri LED, care sunt de 10 ori mai eficiente din punct de vedere energetic. Practic, o treime din consumul din factură este iluminatul. Fiecare în funcție de dimensiunea casei, de câte becuri are, câte echipamente electrice are. Eu așa am făcut acasă, am schimbat fiecare bec în parte și am constatat că aveam becuri vechi cu filament încă prin casă și am trecut la acelea pe LED. O altă economie se face în momentul în care renunțăm să mai lăsăm în priză diverse aparate: cuptorul cu microunde (care are tot felul de display-uri, LED-uri), televizorul (LED), imprimanta, inclusiv încărcătoarele de telefon, dacă le lăsăm în priză în casă, consumă. Ele trebuie scoase pentru că au un consum inerent", a precizat Andrei Orban, specialist în energie, la Antena 3. Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel