O galaxie "moartă" când universul era încă la începutul său, descoperită cu telescopul James Webb
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Telescopul spațial James Webb a adus noi surprize și descoperiri uimitoare despre univers încă de la momentul în care a devenit operațional în 2022. Ultima dintre acestea este observarea unei galaxii care părea să fie deja "moartă" când universul era încă la începutul său, transmite Reuters.

Oamenii de știință au anunțat miercuri că telescopul spațial James Webb a observat o galaxie în care procesul de formare a stelelor a încetat acum aproximativ 13,1 miliarde de ani, la doar 700 de milioane de ani după Big Bang-ul care a dat naștere universului. Această descoperire este remarcabilă, deoarece reprezintă cea mai veche galaxie "moartă" detectată până acum, având aproximativ 500 de milioane de ani.

Astrofizicianul Tobias Looser de la Institutul Kavli de Cosmologie din cadrul Universității Cambridge, autorul principal al studiului publicat în revista Nature, a explicat că această galaxie a avut o viață intensă și rapidă, încetând să mai formeze stele foarte repede după formare.

Galaxia observată este relativ mică, cu între 100 de milioane și un miliard de stele, asemănătoare masei galaxiei pitice Micul Nor al lui Magellan, situată lângă Calea Lactee. Totuși, spre deosebire de aceasta, galaxia în discuție nu mai formează stele noi.

Procesul de formare a stelelor în această galaxie a fost intens, dar s-a oprit brusc acum miliarde de ani. Cercetătorii încearcă să înțeleagă motivele acestei oprire bruște, speculând că ar putea fi cauzată de acțiunea unei găuri negre supermasive din centrul galaxiei sau de fenomenul cunoscut sub numele de "feedback" - explozii de energie din stele nou formate.

Telescopul James Webb al NASA este un instrument incredibil de puternic, care permite astronomilor să privească la distanțe enorme și să exploreze universul la niveluri de detalii fără precedent. Această descoperire deschide noi perspective asupra evoluției galaxiilor și a modului în care universul a evoluat de-a lungul timpului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel