Urmărește emisiunea live
O furtună solară a făcut o gaură în câmpul magnetic al Pământului. Fenomenul spectaculos observat pe cer. "Credeam că am văzut totul" - Foto în articol
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
O furtună solară a făcut o gaură în câmpul magnetic al Pământului. Fenomenul spectaculos văzut pe cer - Foto în articol / Foto: Pixab ay, de qimono
O furtună solară a făcut o gaură în câmpul magnetic al Pământului. Fenomenul spectaculos văzut pe cer - Foto în articol / Foto: Pixab ay, de qimono
O furtună solară a deschis o gaură în câmpul magnetic al Pământului. 

O furtună solară a deschis o gaură în câmpul magnetic al Pământului săptămâna trecută, provocând o explozie de aurore roz pe cerul Cercului Arctic, scrie The Sun.

Furtuna geomagnetică solară minoră, de clasă G1, s-a izbit de Pământ pe 3 noiembrie, a raportat spaceweather.com. Site-ul, care urmărește apropierea asteroizilor, vânturile solare, eclipsele și aurorele, a dezvăluit că furtuna a durat mai mult de șase ore și a provocat deschiderea unei "crăpături" în câmpul magnetic, permițând pătrunderea vântului solar.

Următoarele furtuni au provocat unele dintre "cele mai intense aurore roz" pe care cel puțin un localnic le-a văzut vreodată în Tromsø, Norvegia, care este cunoscută pentru priveliștile sale vii asupra aurorelor nordice.

Ghid turistic: Credeam că am văzut totul



"În ultimul deceniu, am ghidat grupuri spre aurore, conducând peste 1000 de grupuri. Credeam că am văzut totul”, a spus Markus Varik pentru spaceweather.com.

Varik a spus că el și un grup de oameni au plecat să vadă luminile devreme pe 2 noiembrie, când au dat peste "o surpriză".

"Acestea au fost cele mai intense aurore roz pe care le-am văzut vreodată. Culoarea roz era strălucitoare și evidentă cu ochiul liber. Întregul meu grup a fost uluit", a spus Varik.

Cum apar aurorele boreale și unde pot fi admirate



Aurorele, care apar cel mai frecvent verzi și albastre, sunt cauzate de particulele puternic energetice de la Soare care intră în câmpul magnetic al Pământului și interacționează cu gazele atmosferice, potrivit NASA. Când particulele se ciocnesc cu atomii de oxigen, aurorele emană o nuanță verde, în timp ce atomii de azot fac ca aurorele să pară mai violete.

Aceste jocuri fantastice de lumină sunt văzute în general numai în apropierea Cercului Arctic în emisfera nordică și a Cercului Antarctic în emisfera sudică. De obicei, aurora boreală este cel mai frecvent observată din septembrie până în aprilie. Țări precum Norvegia, Canada și Islanda sunt destinații populare pentru a vedea fenomenul.

O furtună solară neașteptată a lovit Pământul cu 600 de km. pe secundă

În luna august, câmpul magnetic al Pământului a fost perturbat de un curent de vânt solar, care a atins viteze de peste 600 de kilometri (372 de mile) pe secundă.

Deși nu reprezintă nimic alarmant, furtunile solare lovesc adesea planeta noastră declanșând aurore spectaculoase, dar ceea ce este ciudat este că această furtună a fost total neașteptată.

„Acest eveniment nu a fost în prognoză, așa că aurorele rezultate au fost o surpriză”, a raportat SpaceWeather.

Vântul solar apare atunci când un flux de particule puternic energizate și plasmă nu mai poate fi reținut de gravitația Soarelui și izbucnește spre Pământ, scrie Science Alert.

Observatorul climatic în spațiul adânc al NASA (DSCOVR) a observat fluxuri ușoare de vânt solar, care au crescut semnificativ și neașteptat pe parcursul zilei.

Cauza acestei furtuni solare este încă necunoscută, dar SpaceWeather speculează că ar fi putut fi vorba de sosirea timpurie a vântului solar, care ar fi putut veni dintr-o gaură ecuatorială din atmosfera Soarelui. De asemenea, ar fi putut fi o ejecție de masă coronală (CME) ratată. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel