O firmă spaniolă folosește metode dubioase pentru a-ți „șterge trecutul” de pe internet
„Îți ștergem trecutul”, declară sloganul companiei. Eliminalia, care are birouri în mai multe orașe, inclusiv Barcelona și Kiev, face parte dintr-o industrie în creștere.
Oficial, compania efectuează „o căutare profundă pe internet pentru toate informațiile – fie că este vorba despre un articol, un blog, postări pe rețelele sociale sau chiar o identitate greșită”. Apoi, se străduiește, în numele clienților săi, să elimine orice informații negative.
Cu toate acestea, The Guardian a descoperit că, de-a lungul mai multor ani, compania a folosit metode lipsite de etică sau înșelătoare pentru a elimina conținutul nedorit și dăunător de pe internet.
Acestea au inclus uzurparea identității unor terțe părți, cum ar fi organizațiile media și depunerea de plângeri false privind drepturile de autor către motoarele de căutare precum Google pentru a obține eliminarea unor informații. În alte cazuri, firma îngropa articolele negative sub un potop de povești mult mai prietenoase despre câini, mașini și fotbal.
Serviciile Eliminalia sunt dezvăluite într-un cache de 50.000 de fișiere interne care arată cum a lucrat compania pentru o mulțime de clienți din întreaga lume. Mulți doreau pur și simplu ștergerea unui incident jenant sau traumatizant din trecutul lor.
Dar printre clienții firmei se numărau și cei acuzați sau condamnați pentru infracțiuni, inclusiv traficanți de droguri, escroci, mici infractori și cel puțin un infractor sexual.
Site-ul web al Eliminalia spune că obține în primul rând rezultate folosind „dreptul de a fi uitat” al UE, care poate fi folosit în mod legitim de către infractorii pentru a solicita eliminarea referințelor la condamnările lor.
Fișierele oferă o perspectivă fascinantă asupra firmelor de management care doresc să recurgă la mijloace dubioase pentru a curăța reputația online a unui client.
Nu este clar dacă clienții Eliminalia cunoșteau metodele pe care firma le folosea.
Fondată în 2013 de Diego „Didac” Sanchez, în vârstă de 30 de ani, Eliminalia a construit un catalog de clienți din 50 de țări. Între 2015 și 2021, a funcționat pentru mai mult de 1.500 de persoane fizice și companii, potrivit fișierelor scurse, care includ e-mailuri, contracte, detalii despre clienți, scrisori legale false și copii ale articolelor negative despre clienții firmei.
Printre clienții se numără o bancă elvețiană acuzată de încălcarea reglementărilor privind spălarea banilor, un proprietar de mahalale condamnat în Marea Britanie pentru zeci de infracțiuni legate de proprietăți abandonate, un magnat turc al biotehnologiei acuzat că a angajat un asasin pentru uciderea unui asociat de afaceri și un om de afaceri venezuelean implicat în evaziune fiscală cu opere de artă.
Fișierele au fost partajate cu ajutorul The Guardian de Forbidden Stories, o organizație nonprofit franceză a cărei misiune este de a continua munca reporterilor asasinați, amenințați sau întemnițați.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News